Теменужка Петкова: Енергийната система на страната е стабилна и подготвена за зимата

Тиквен фестивал излъчи рекордьорки Кмет отгледа тиква 1,68 м

Вицепрезидентът Йотова в Страсбург: Неделните училища са най-успешната политика зад граница

Мъж вряза колата си в група хора в Холандия, петима са ранени

Арест за двама мъже след бягство от проверка и повреда на патрулка в Пловдив

Пръскат в Разград срещу мушиците

Пиян без книжка блъснал кола и избягал

Американските сили са се изтеглили днес от най-голямата си база в Северна Сирия

Красен Кралев: Нямам намерение да ставам президент на БФС

„Изумруденият скрижал” на Хермес

Пуснаха над 200 творби да се продават благотворително онлайн

Трима души са пострадали при катастрофа в Шумен

Раул Албентоса, испанската звезда на ЦСКА, ексклузивно пред „Труд“ Ритал съм и Меси, и Суарес

Големият американски мит за Втората световна война Политическата ситуация тласка Рузвелт да „проспи“ атаката над Пърл Харбър

Американското разузнаване отдавна е било дешифрирало тайния японски дипломатически код

На 7 декември 1941 г. върху американската военноморска база на Хавайските острови (които се намират на 3 000 километра от Америка и на още два пъти по толкова от японските острови), е извършено неочаквано нападение. В ранната неделна сутрин, моряците не са се събудили по корабите – по устав те трябва в 8 часа да бъдат строени по палубите, върху тях се изсипва огнен ад от небето. Триста и петдесет японски самолети „Зеро“ атакуват базата, летищата и военните кораби, разположени в нея, без предварително да е обявена война. Американските моряци търчат като изоглавени по взривяващите се кораби по потници и долни гащи. Някои от тях успяват да се хванат за зенитните картечници и свалят един-два самолета. Военните летища, които охраняват базата, също са сринати, но няколко пилота успяват да излетят и да свалят някой и друг японски самолет. След две вълни на бомбардировки установяват, че повечето американски линейни кораби потъват или понасят тежки повреди. Някои до края на войната не излизат от ремонтните докове.

Странното е, че тази картинка ужасно наподобява едно друго нападение, станало шест месеца по-рано, или поне както го обяснява пропагандата. Внезапно Съветският съюз е атакуван – войници и летци загиват героично по летищата под град от немски бомби. И само късметлиите успяват да се докопат до някакво оръжие и по долни гащи и потници да отбият някоя и друга немска атака.

Двата мита – за внезапното нападение над Пърл Хърбър и че въобще американското разузнаване е проспало предстоящата атака – могат само да разсмеят един моряк като мен. И винаги са ме разсмивали. Моряците по света знаят това, което знам и аз – че една военноморска база от такъв тип се охранява с така наречените „дозори*“ – изнесени напред малки кораби, ескадрени миноносци, подводници и така нататък. И те осъществяват контрол в един периметър около базата, с което се изключва възможността за внезапно нападение. Тоест, самолетите имат тесен обхват на действие в този период и 500 километра са абсолютно достатъчни за охранителен периметър. Американците имат подобен „дозор“ и това стана ясно напоследък при разследване на случая Пърл Харбър. Странно е, че американците не са използвали и радари. Които са съществували, и с които е било възможно да бъдат засечени самолетите, а корабите да бъдат вдигнати под бойна тревога един час преди японците да успеят да долетят до военноморската база.

Какво всъщност се е случило и защо американската пропаганда се стреми да представи нападението над Пърл Харбър като внезапно, вероломно, без обявяване на война?

Цялата политическа обстановка след 1938-а година в Тихоокеанския басейн, който Съединените щати смятат за свой феод, подсказва че война между Япония и САЩ ще има, рано или късно. Основание за това дават Съединените щати с намесата си във войната, която Япония води в Китай срещу войските на американския съюзник Чан Кайши. Съединените щати не само му изпращат оръжие, но и пребазират едно цяло авиационно крило на китайска територия, контролирана от Чан Кайши. Водели са се доброволци, но са си били живи американци, смели момчета, които наистина са доброволци, но не в китайската армия, а в своята, американска армия. Съединените щати нанасят удар след удар по Япония, спирайки доставките на нефт. Там няма нефт, а мощната флота и огромната авиация на Япония се нуждаят от гориво. Което вече може да се смята за „казус бели“ (лат. език casus belli – повод за война).

Освен това американското разузнаване отдавна е било дешифрирало тайния японски дипломатически код. И са хванали, че посланикът на Япония в САЩ е получил една дълга телеграма, разделена на девет части, които те са дешифрирали. На посланика било казано да чака десетата част. Контекстът на това, което американците вече знаят от тази шифрограма в девет части, е, че „не можем да продължаваме по другояче и заради това ви обявяваме война“ с изреждане на един куп неща, които американците били причинили на японците.

Защо е било необходимо да се премълчи всичко това, тоест че американските дозорни кораби са успели да засекат мощния японски флот, състоящ се от осем самолетоносача, няколко линейни кораба и десетина ескадрени миноносци?! Няма как да не са ги засекли. Такава цел рядко се пропуска. Тя е огромна. Дори са успели да нанесат поражения. Тоест американски ескадрен миноносец е успял да потопи една японска подводница. В същото време самолетите, вече излетели, са били в обсега на радарните станции на Пърл Харбър. Американските пропагандни филми от типа на „Тора-тора“, го показват много смешно. Току що са монтирали радарната станция на един хълм и светкавично засичат самолетите, но нямат телефон да се обадят в щаба, защото още не им били прекарали телефонна линия и нямат радиостанции. И единият изпраща другия до една бензиностанция наблизо да се обади в базата. В действителност наистина командващият радарната станция е отишъл да се обади по телефона от бензиностанцията, но съненият дежурен, който му вдигнал, решил, че се шегува и само го буди рано в почивния ден.

Истината е, че президентът Рузвелт много се е нуждаел от подобно внезапно нападение, което да събуди желанието на американския народ да воюва. Нещо, което американският народ в този момент не иска.

Рузвелт и неговите съюзници в Конгреса на САЩ изповядват политиката на изолационизъм, тоест чрез доктрината Монро от 1824 г. са заявили „Западното полукълбо е наше и не позволяваме на никой да се меси там“. Нито Англия, нито Испания. „В същото време ние, САЩ, няма да се месим в другата част на земното кълбо“. Ще се бият в Атлантическия океан немци, испанци, французи, англичани и така нататък. Рузвелт разбира опасността от фашизма, който по един по-различен начин, се изповядва и от Япония, освен че са съюзници с Германия и Италия. И му е трябвал един подъл удар, за да събуди чувството за достойнство на американците. Затова и общото мнение е, че Рузвелт просто се е оставил да му нанесат удара по Пърл Харбър, въпреки многобройните предупреждения от разузнаването, от дозорите, които има военноморската база, изнесени на 500 мили навътре в океана, и дори леките малки схватки, които вече е имало между американските дозорни и японските нападателни кораби.

*Така например при имперска и съветска Русия се охранява базата в Севастопол – с малки бързи кораби, които патрулират входа на Босфора, и ако видят вражески флот да влиза в Черно море, веднага бият бойна тревога в Севастопол. Куриозното е, че и ние навремето държахме два ракетни катера от Созополската база, заради споделената отговорност във Варшавския договор. Те бяха на входа на Босфора, и трябваше да предупредят, когато България бъде нападната.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (25)

 1. Не каза как са изненадани руснаците. Защо млъкна.?Защо е тази статия. Годишнина ли има. Путинска пропаганда. Тъпанар!

  1. Истината е, че има годишнина за поражението при Пърл Харбър на 7 декември. Това го обяви Тръмп. Не смятам, че автора на статията нe пише пропагандни неща. Той се фокусира изключително върху атаката в Пърл Харбър. Всичко, което описва е историческа истина. Рузвелт не реагира нарочно, за да може по коварен начин да вкара САЩ във войната, защото перспективите за големи печалби са налице. Не трябва да се забравя, че САЩ са единствената държава, която печели 200 млиарда долара от войната. Ето, това е истината. Не бъркайте Путин и Русия в това! Уталожете омразата си, документирайте се и само след това реагирайте. Злобата и омразата са вредни за здравето.

  2. преди седмица – две божо писа и затова как са изненадани руснаците… но на простите де6или като зорге, путин им е виновен, че майките не са пуснали водата след като са ги снесли….

 2. Aко си направи човек усилието да прочете малко повече от по-достоверни източници от „професора“ ще установи, че всичко написано тук са празни дрънканици на един празен (но доста дебел) човек. Прочитайки историята на внедряване на радара в американската армия, ще се види наистина, че той е бил в съвсем начална фаза и дори командващият флота по това време в Хавай е издал заповед за изключването му след 07 часа сутринта, като радарът не е бил сред любимите играчки на армията по това време. За така наречения „дозор“, дежурният флот е търсил японците на югозапад, както би било нормално, като се знае разположението на Япония спрямо Хавай, НО японците са атакували от североизток, според както наистина са били засечени от радара и са били определени като американски Б17 от некадърен и неопитен дежурен офицер (явно с такива е пълна не само нашата армия). Трябва да си поне полу-идиот, за да твърдиш че американският президент умишлено е жертвал живота на хиляди американски моряци и голяма част от флота само за да повдигнел бойния дух на американците.

  1. абе какво му се ядосваш на тоя тъпак!
   Завърши история на бкп с тройка!
   Никога не е представял дипломата си!
   Никога не е бил професор – самотитлова се така – дано лъжите му по-хванат вяра!
   Никога не е чел поне малко защо москва започва евакуацията си на 5 пктомври 1941г. и я спира на 18 октомври!
   Никога не е чел поне малко малко с какви танкове се води битката при москва след 7 ноември 1941 г.
   Никога не е чел поне малко с какви камиони катюшите воюват през цялата война!
   Аман от русофили-българофоби.

   Единствената причина за тази статия и следващите 2 седмици е тази, че българският народ по никакъв начин не трябва да се осведомява за трети март 1918 г.
   Няма как – божидар е агент на филиала на кгб в българия – дс. и като такъв е изпълнявал, изпълнява и винаги ще изпълнява поръчките на кремъл.

  2. опетков е коментирал много правилно и грамотно

   Чел съм материали по повод тази конспирационна теория, говорил съм с американци.

   Да, американците са разгадали дипломатическия шифър, но не и военния. Знаели са, че се готви нещо, но не са знаели целта и времето на атаката. Предполагали са, че ще са Филипините. Японците са разучили предварително СИ подход и са намерили маршрут, при който не се срещат други кораби. Пазели са радиомълчание. Това е и причина Ямамото да не разбере, че самолетоносачите не са там, където ги очакват. Американски самолет забелязал един японски, но не се приближил и сметнал, че е американски. Никой не е очаквал там да има вражески самолети и кораби. В интерес на истината, известно време преди атаката един американски офицер е изтъкнал уязвимостта на СИ сектор, но предупреждението е било игнорирано. Отметките на радарите са били грешно разчетени.
   Японците правят грешка, че прекратяват атаките без да унищожат горивните бази и инфраструктура. Уплашили са се да не бъдат контраатакувани от самолети от самолетоносачите, чието местоположение им е било неизвестно. Играли са ва-банк с този удар, не са довършили ударът и така не са постигнали замисъла. А и американците успяват да се възстановят много по-бързо от очакваното.

  3. петков, петков,

   колко пъти съм ти казвал да не завиждаш на полу-, а да погледнеш в огледалото да се видиш какъв пълен идиот си се пръкнал?

   1. Не бих се занимавал с тебе , изрод нещастен, ако не цапаше под всяко писание не само тук. Kато идиот на идиот ти го казвам, но като се погледнеш в огледалото, ти дори не виждаш нищо, защото си въздух , но не под налягане, а вакуум. Без персонални обиди моля. Освен ако не си самия Божидар Велики, защото него наистина го обидих, но не се извинявам.

 3. Същият метод като събарянето на двете сгради на Световния търговски център.

 4. НА СВЕТА ЩЕ МУ ОЛЕКНЕ АКО НЯКОЙ НАПАДНЕ И ПОТОПИ НЕ САМО ХАВАЙ НО И САЩ.АГРЕСОР НОМЕР ЕДНО В СВЕТА.

 5. Сравненията на Хаваите и огромния Тихи океан със затвореното Черно море са много жалки.

 6. Отново има смесване на истина и лъжа.Истината е,че американците подкрепят Китай както и че лишават Япония от нефт.За което вина имат самите японци с тяхната военна политика.Лъжа е,че американците са знаели,че японците ще нападнат Пърл Харбър.Защото не са ги мислели за луди.Защото е лудост да нападнеш най-мощната икономически държава в света,с неизброим военен потенциал и то без възможност да им унищожиш армията или флота.Всеки разумен човек е бил наясно как ще свърши подобно нападение.И то завърши с пълна капитулация на Япония.
  И не знам какво му е смешното на внезапното германско нападение.Имало е достатъчно предупреждения за това,но Сталин ги е пренебрегвал.Самият той казва:“Никога не се поставяй на мястото на друг човек,защото няма как да знаеш какво мисли“.Имал е предвид Хитлер.

  1. Не мислиш ли, че грешиш за лудостта и следователно за целия си коментар…

 7. А това за дозорите е най-голямата глупост.Автора явно си няма понятие за каква огромна територия става въпрос.В битката при Мидуей и японските и американските самолетоносачи пращат разузнавателни самолети.Японците не откриват изобщо американците, а от десетките американски самолети само един открива японската флота.И то целенасочено са търсили чуждият флот.А ппи Пърл Харбър никой не е предполагал такова нападение, а и дозорни кораби могат да покрият десетки пъти по-малка площ от самолети. Сравнението със Севастопол е просто смешно.Първо площта е хиляди пъти по-малка, второ нападение над Севастопол е можело да се очаква от юг-югоизток.

 8. Сега, да предположим, че някой реши да ни напада по море. Подводници – нямаме. Фрегати – имаме една, ама тя върви назад, защото двигателя й е нещо повреден, дозори – откъде ти пари за някакви си дозори, пък и горивото им отдавна е източено с туби. А и наскоро Абрамович е минал с яхтата си и от вълните всички стари военни корита са се обърнали и сега са на дъното за атракция на водолазите.

  1. Защо да предполагаме?
   То се знае кой ще ни нападне!
   Прочети малко кога България е обявявала война на СССР. (Никога!)
   Прочети кога СССР е обявявал война на България. (Септември 1944 г.)
   Ха сега прочети колко български кораби и кога е потопил СССР и нападал ли е пристанищата Варна и Бургас!
   Последният русофил на Земята няма да умре в Русия, а в България!

   1. Путин ти е виновен, че майка ти не е пуснала водата след като те е изпуснала…
    Де виждаш нещо чуждофилско в коментара на ввмф?!
    Досега не се е родило изключението, опровергаващо факта, че да си евроатлантик задължително условие е да ки олихофрен.

   2. Ти забравяш да кажеш, че Англия и Америка обявиха война на Българиа преди СССР. Освен това те бомбардираха България и отнеха живота на няколко хиляди българи. СССР обяви война на България след Америка и Англия и доколкото ми е известно нямаше никакви жертви от наша страна. Аз съм жив свидетел на тези събития и в ушите ми още вият сирените преди англо-американските бомбардировки и съм се крел в окопите. А съветските войски бяха посрещани навсякъде с радост и въодушевение.

 9. Ей, Тъп Гларус,
  Сталин проспа нападението на Хитлер,
  Дори не вярвал, че това е въэможно…!!!

  А Обама проспа Крим, Севастол и Сирия…!!!

  Но эапаэи Мирът по Светът

  1. Божо писа за сталин преди седмица, а за църния не си прав…

  2. Сталин не проспа, просто беше изпреварен.

 10. Да, обаче Сталин беше предупреден от д-р Эорге и другаде…а Обамата просто си танцеше в теэ важни дни…той обича да танци…!!!

 11. Статията е полезна, достоверна, но за които искат нещо да научат и да размислят над наученото.За опетковците е излишна, защото са тъпетковци, а това е до гроб. Този номер да се правят на жертви, за да представят „основание“ да нападнат, са го правили американците неведнъж, правили са го и дреги велики и не толкова велики. През 2011-а го изиграха с „ОМП-то на Садам“ и разрушиха Ирак, после си признаха, че е нямал. Така например СССР инсценира нападение на финландците и после ги напада с две-три армии. Така германците инсценират полско нападение на някаква немска застава, за да ги нападнат през 1939 г. БД е дал един пример, в една статия не може да даде десет, но от тази могат да се направят полезни изводи. Ако имаш мозък, де.

 12. Надявам се някой ден да дойде свестен човек, който стои над всичките ей такива дезинформатори, като този измислен професор и да им бие шута.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.