Големият български цигулар Георги Калайджиев получи наградата „Добри Чинтулов“

Снимка: община Сливен. Георги Калайджиев /вляво/ получи наградата „Добри Чинтулов“ от временно изпълняващия длъжността кмет Румен Иванов на празнична церемония за Димитровден.

Световно известният български цигулар Георги Калайджиев получи голямата награда „Добри Чинтулов“, която община Сливен присъжда за принос в развитието на културата.

В родината си Калайджиев е известен като бивша първа цигулка на „Софийски солисти“. Талантливият музикант твори и преподава повече от 20 години в Германия. Името му е известно в десетки държави, където е концертирал. Преди десетилетие той създаде в родния си Сливен школата „Музиката вместо улицата“, която вече е обучила 280 даровити деца от семейства със скромни материални възможности. Аналог на школата няма никъде в Европа.

За празника на Сливен общината връчи още две награди. Наградата за стопанска инициатива „Добри Желязков“ получи бизнесменът Стоян Стоянов, управител и собственик на фирма за производство на яйца за консумация, на пастьоризиран яйчен меланж, за отглеждане на птици и фуражи за тях. С наградата „Милосърдие“ бе отличена д-р Мария Тодорова, дългогодишен главен лекар на областната болница и ръководител на медицинския колеж в града.

Коментари

Задължително поле