Тревожен рекорд: Необичайно много пациенти с инфаркт приети в "Пирогов" по празниците

Снимка: Архив

Необичайно голям брой пациенти с инфаркт са приели в спешния център "Пирогов" в столицата през празничните дни. Общо случаите са девет, като характерното е, че повечето са сравнително млади хора, каза пред БНР доктор Иван Мартинов, началник на отделението по инвазивна кардиология:

Шест мъже и три жени, на 24-ти бяха шест поредни инфаркта един след друг. Преяждане, с алкохол... Има някакъв провокиращ момент - излизане от топло на студено при често гостуване - при някои пациенти вероятно е провокирало този инцидент. "Подмладява" се тази болест. Имаше на 32, 40, 43 години мъже.

Д-р Мартинов посъветва да не се подценяват оплакванията в тази възрастова група и при гръдна болка да се търси медицинска помощ.

Общо 1 400 пациенти са преминали през "Пирогов" през празничните дни, като 200 са останали за лечение в болницата. Освен травматологията и хирургията, натоварени са били и лекарите в отделението по токсикология. Имало е случаи на алергичен шок след употреба на ядки и месо.

Няма пострадали от пиротехнически средства. От "Пирогов" очакват такива пациенти да се появят през новогодишните празници, предупреди д-р Кирил Христов, началник на втора хирургия в Пирогов:

Трябва да се знае, че могат да нанесат сериозни травми, ако не се използват правилно. Затова апелираме да не се използват, или да се използват ограничено такива средства, да бъдат закупувани от проверени източници.

Най-често некачествената пиротехника се взривява в ръка и причинява тежки разкъсвания, като е възможно да бъдат засегнати лицето и главата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве