Мачовете и спортът по телевизията днес, събота, 22 февруари 2020

Дневен хороскоп на Алена за събота, 22.02.2020

На 22 февруари 2020 да почерпят

Министър Димитров ще се запознае на място със ситуацията със замърсяването на реките Юговска и Чепеларска

Захариева: Страната ни е във връзка с агенция, която ще превози тялото на убития в Германия българин

Кола блъсна две жени в Хасково Автомобилът се качил на тротоара и влачил една от пострадалите

Шестима души с коронавирус в италианско градче, затварят училища и офиси

Испанският скеч за Бойко Борисов (Обзор) Отнасям се с разбиране към всички тези сигнали на моя съсед по месторабота, каза министър-председателят

Съблякоха и обраха 14-годишно момче в столичен автобус

Установено е ново замърсяване на реките Юговска и Чепеларска с цианиди

Премиерът Борисов: ЕС се нуждае от по-амбициозен бюджет (ВИДЕО)

Самуел Финци откри Берлинале на 12 езика

Ердоган призова Путин за спиране на офанзивата на сирийския режим в Идлиб

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

Ивелина Василева: Разследването срещу премиера Борисов е фалшива новина

Горанов на въпрос на „Труд“: Няма да се оттегля проектът на Менда Стоянова за промени в Закона за БНБ

Няма да се оттегля проекта на Менда Стоянова за промени в Закона за БНБ. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов в отговор на въпрос на „Труд“ по време на брифинг в парламента.

Проектът, внесен от председателят на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова и група депутати от ГЕРБ, предлага допълнение на чл. 29 от Закона за БНБ чрез промени във Валутния закон. Целта е да се осигури съответствие на вътрешната нормативна рамка с европейската нормативна рамка, регулираща административния процес и оперативните процедури за одобряване на валутните курсове в условията на валутно-обменния механизъм (ERM-2), за който България е кандиат. Според финансовото министерство, това съответствие е задължително условие за присъединяване към валутно-обменния механизъм.

БСП са против законопроекта, разкри Горанов, който по-рано, заедно с управителя на БНБ Димитър Радев, проведе срещи в НС с парламентарните групи.

„Днес внасяме проект на решение, с който даваме гаранции, че България ще влезе в Еврозоната само и единствено при валутния курс към момента“, каза министърът.
„След вчерашното заседание на председателския съвет се повдигна въпроса за приемане на допълнителни гаранции, че след приесъединяването към ERM-2 българските власти, т.е. министърът на финансите и управителят на БНБ, които да са те, ще имат фиксиран мандат да поддържат позицията, че курсът, с който българският лев ще се присъедини към Еврозоната, е непроменен и е в размера, установен в момента: 1.95583“, обясни Горанов.

„Вчера разработихме проект на решение, който фиксира твърд мандат на българските власти в процеса на престой във валутно-курсовия механизъм. Всички партии бяха запознати с механизма и го подкрепиха с изключение на колегите от БСП. Предложението е входирано в деловодството на Народното събрание и днес ще бъде гласувано, с което ще бъде даден твърд мандат. Това ще даде допълнителни гаранции, че България, през ERM-2, до влизане в Еврозоната, ще поддържа фиксиран курс в размер на сегашния – лев към евро – 1.95583“, поясни Владислав Горанов.

Той увери, че страната ни ще се оттегли от механизма ERM-2, ако не се договори да влезе с настоящия курс на лева спрямо еврото, което е записано в решението.
„За нас е приоритет влизането в Еврозоната, но то ще стане само и единствено при настоящия курс, иначе няма да влезем“, каза още Горанов.

Няма решение на БНБ за промени в закона за централната банка, но има кореспонденция с ЕЦБ която ще бъде публикувана след 17 часа на сайта на централната банка, каза на свой ред управителят на БНБ Димитър Радев.

Той разкри, че излиза с оптимизъм от днешните разговори с отделните парламентарни групи по две причини: „Първо, пълната подкрепа, а именно, че България ще влезе и във валутния механизъм, и когато времето дойде в Еврозоната с курса, който имаме в момента. Курсът е 1.95583. Този курс няма да бъде променено. Решението, което е предложено дава всички политически гаранции, че това няма как да се случи, независимо от това кои ще представляват България в тези преговори“.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.