Горбачов и Рейгън ще са герои в нов сериал

Поредицата ще разкаже за историческата среща между двамата лидери в Рейкявик

Не е ясно на кого сценаристите ще припишат заслугата за прекратяването на Студената война

Сериал за срещата между Роналд Рейгън и Михаил Горбачов се обявява от цели осем години, а студиото Paramount най-накрая успя да наеме Майкъл Дъглас и Кристоф Уолц за главните роли. Дъглас ще играе ролята на Рейгън, а Уолц ще играе президента на Русия в поредицата, режисирана от Джеймс Фоули (“Къща от карти”, “Милиарди”). Сценарият ще се основава на книгата “Рейгън в Рейкявик: 48-те часа, които прекратяват студената война” от бившия ръководител на Агенцията за контрол и разоръжаване на САЩ, Кенет Еделман. Дъглас, Уолц, Фоули и Ючи фон Линтел ще бъдат изпълнителни продуценти.

Сюжетът на поредицата ще проследи драматичната и историческа среща на Рейгън и Горбачов през 1986 г. в Исландия, т. е. ще разкаже за ключовия уикенд довел до края на Студената война. Замислена като кратка и не толкова важна, тази среща скоро, благодарение на Горбачов, се превръща в един от ключовите политически моменти за двете страни.

Американците нямат големи амбиции, така че всичко, което се случва, е на първо място заслугата на Горбачов. Плановете му изненадват американците и дават предимство на съветския лидер. В крайна сметка са постигнати няколко ключови споразумения за въоръжението. Рейгън обаче така и не приема важната съветска молба към Съединените щати да премахнат лазерния защитен щит, любимото дете на Рейгън, което той смята за необходима защита на американския континент.

Въпреки, че искането на Горбачов не успява, той постига морална и политическа победа в Рейкявик, тъй като създава впечатлението, че Рейгън не приема протегнатата ръка. Въпреки факта, че това не е пълен успех, пътищата за реален диалог са отворени.

Знаейки обаче как американците обичат да представят своята политика, въпросът е на кого сериалът ще припише заслугата. Вече е обявено, че “Рейгън ще бъде представен в един от най-добрите и предизвикателни моменти от президентството си”. Носителят на две награди “Оскар” Майкъл Дъглас вече има отличен опит в телевизията като главен герой на комедийния сериал “The Kominsky Method”. Ролята на Рейгън е интересно лично предизвикателство - покойният американски президент е бил част от приятелския кръг на неговия баща Кърк Дъглас.

Коментари

Задължително поле