Горещините убиват над 150 000 души годишно

Плажът на Бургас в момента е пълен. Има българи и много чужденци- французи, поляци, чехи, руснаци и украинци.

Екстремните горещи вълни през четирите най-топли месеца причиняват 150 000 смъртни случая годишно в целия свят, съобщи ДПА, позовавайки се на научно изследване. 

В периода между 1900 и 2019 г. леталните изходи, свързани с горещини, се изчисляват на 153 078 всяка година. Това се равнява на 236 смъртни случая на 10 млн. жители или един процент от общата смъртност на планетата, гласят резултатите от научно изследване на университета в Монаш, Австралия. Учените са свързали дневната смъртност и температурите от 750 локации в 43 държави. 

Според резултатите Азия отчита най-голям брой смъртни случаи, а Европа - най-високия процент спрямо населението - 655 смъртни случая на 10 млн. жители. На национално ниво Гърция, Малта и Италия имат най-високо ниво на смъртност, причинена от топлинните вълни.  

Най-високите нива на смъртност се отчитат в региони със сух климат и по-нисък среден доход на населението. В контекста на климатичните промени е критично важно да обърнем внимание на последиците от горещините върху човешкото здраве, казват авторите на изследването. Необходими са не само незабавни мерки за предотвратяване на здравните рискове при топлинните вълни, а и прилагането на дългосрочни стратегии за минимизиране на неравенството и уязвимостта на отделни общности, се казва още в изследването.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини