Горивата поскъпнаха с 15% за 6 месеца

Поскъпването на горивата е тенденциозно за годината и ще продължи и през лятото.

От началото на годината разликата е с близо 30 стотинки

В Шумен отново са с най-евтини бензин и дизел

Анализаторите прогнозират и през лятото да зареждаме на по-високи цени

Горивата в страната поскъпнаха с 15% процента, показват данни на специализираната платформа fuelo.net, която следи и сравнява цените на бензин, дизел и пропан-бутан. Наша проверка показва, че за половин година основните горива - бензин и дизел са поскъпнали с цели 30 стотинки за литър, като вчера бензин А95 се търгуваше за средно 2,11 лева/литъра, а дизелът - 2,09 лева/л. От януари насам пропан-бутанът е поскъпнал с 0,19 лв. за литър и се търгува по 1,05 лв., показва още справката. Анализаторите прогнозират и през лятото горивата да продължат да поскъпват, следвайки глобалната тенденция.

Поскъпването на горивата продължава вече цяла година. То започна в края на януари, когато и двата вида гориво - бензин и дизел се търгуваха за средно 1,80 лева за литър у нас.

Въпреки високите цени шуменци зареждат автомобилите си с най-евтиното гориво в страната. Това показва класацията на цените на горива по области в края на август. Тенденциозно там горивата са най-евтини и двата вида гориво се продават средно по 2,06 и 2,03 лв. за литър, като бензинът е с 5 ст. по-евтин от средната цена за страната, а дизелът е с цели 6 ст. надолу. Пропан-бутанът в Шумен струва 1 лв./литър, което е с 5 ст. по-малко от средното ниво за страната. С 3 ст. по-ниска от средната е цената на литър бензин А-95 в Велико Търново. Нафта в старата столица може да заредите за 2,05 лв./литър (-4 ст.), а газ за 1,03 лв./л (-2 стотинки).

Дизелът в града под тепетата пък е с 3 стотинки по-евтин от средната цена на бензиностанциите в страната (2,06 лв. за литър), а бензин А95 в старата столица се търгува по 2,09 лв. (-3 ст.) При пропан-бутана разликата е едва 2 ст. надолу в цената (1,03 лв./л).

В София горивата също поевтиняват спрямо средните цени за страната, като тя заема заветното четвърто място. Бензин А95 на софийските бензиностанции струва средно по 2,09 лв. за литър, което е с 3 ст. под средната цена за страната. Дизелът в столицата също е с 3 ст. по-евтин (2,06 лв./л), а пропан-бутанът се продава по 1,04 лв./л, или с 1 ст. по-евтино.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари