Горица Грънчарова-Кожарева - Втора дама на "Дондуков" 1

Горица Грънчарова - Кожарева, попаднала в късата листа за избор на служебни премиери след промените в Конституцията, ще е втората жена министър-председател на страната. Президентът Румен Радев й възложи съставянето на служебно правителство, което ще е 104-тото на България или точно 20 кабинета, след това на Ренета Инджова - първата жена министър-председател в историята ни. Тя оглавява 84-тото (служебно) правителство, назначено от президента Желю Желев от октомври 1994 до януари 1995 г. 30 години по-късно е ред на Кожарева, която ще има 2 месеца да организира поредните, вече седми парламентарни избори за 3 години. Датата за тях е 20 октомври.

Според официалната й визитка Горица Кожарева е магистър по специалност “Счетоводство и контрол” в Стопанска академия “Д. А. Ценов” в Свищов. През годините е заемала позиции на ръководител одитно отделение, била е член на Консултативния съвет на Сметната палата; главен експерт в приходната агенция (НАП), както й зам. главен счетоводител в “Булгаргаз”.

През 2015 г., по времето на втория кабинет на Бойко Борисов, е избрана за зам.-председател на Сметната палата, а през януари 2023 г. беше определена от парламента за и. д. председател, след като ГЕРБ, БСП, ДПС и “Български възход” смениха тогавашния ръководител на палатата Цветан Цветков. Отстраняване му бе обявено за противоконституционно.
След това през юли същата година Димитър Главчев оглави Сметната палата, а Кожарева остана негов заместник.

Любопитно е, че президентът Румен Радев, на който му се наложи да връчи папката на Кожарева, дава решението на НС за нейното назначаване като изпълняващ длъжността начело на Сметната палата от миналата година през юли на Конституционния съд. Според държавния глава то е противоконституционно, защото не изпълнява първото решение на КС от юни 2023 г., с което предишният шеф на институцията - Цветан Цветков, бе върнат на длъжността.

Нито един председател на институцията със 145-годишна история не си позволи да уронва престижа й, както направи Цветан Цветков, наричайки я имитационна - коментира ситуацията тогава Кожарева пред БНТ. Тук има правен казус и той се решава по правен начин, а не чрез търсене на подкрепа от политиците, допълни тя във връзка с това, че няма да допусне Цветков да влезе в кабинета й.

Това е една от малкото й медийни изява, до вчера, когато на “Дондуков” 2 тя прие папката от Радев и заяви, че ще започне разговори за министерските кресла.

Хората, които я познават, казват, че е принципна, безпристрастна и стриктна, каквито качества са важни за одитор и зам.-директор на Сметната палата. Кожарева ги притежавала още в училище.

Най-коментираната тема и в Разлог и в Банско е избора й за служебен премиер. Тя е свързана и с двата курортни града. В единият е родена, а в другия е открила любовта.

Тя е родена на 9 април в Годлево, Разложко. В малкото разложко село и сега живее майката на новия служебен премиер, която е вдовица и пенсионерка. Грънчарова-Кожарева има и сестра, която също си е в Разлог, тя работи в Районния съд, в администрацията.

Горица е възпитаничка на разложката гимназия СУ “Братя Петър и Иван Каназиреви”. Там я помнят и познават като отличничка, момиче с големи възможности и амбиции.

Кметът на Разлог Красимир Герчев е учил заедно с Горица Грънчарова-Кожарева в една гимназия, той е една година по-голям от нея. Казва, че я познава като един изключително почтен човек, работлива и стриктна.

Новата премиерка е била омъжена за бившия кмет на Банско - Петър Баряков. Има дете и внуче от първия си брак. Вторият и съпруг Михаил Кожарев също е от Банско, кариерата му започва от разложкия съд. Бил е прокурор и бивш член на ВСС. През 2013 г. той се появява в тефтера на бившия председателя на тогавашната Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси Филип Златанов. Две години по-късно е номиниран за конституционен съдия от Патриотичния фронт, но кандидатурата му е оттеглена.

Връзките със свищовската Алма матер

Горица Грънчарова-Кожарева е възпитаничка на Стопанската академия “Д. А. Ценов” в Свищов. “Голяма част от нашите възпитаници са на високи длъжности в държавата, защото излизат от висшето училище със солидна подготовка. Затова не е изненада, че и бъдещият министър председател е наш кадър. Тя е от випуск 1986. Минали са 38 години. Знаем единствено, че е завършила ОКС “Магистър” по специалност “Счетоводство и контрол”, споделиха преподаватели от академията в крайдунавския град по повод високия пост на Кожарева.

Те припомниха и още връзки - в състава на кабинета “Главчев” има двама министри и трима зам.-министри, които също са завършили висшето учебно заведение в Свищов.
“Интересно ще е дали новият служебен премиер ще запази в екипа си въпросните министри и зам.-министри или ще ги смени”, коментират още от свищовската Алма Матер.

 

Професионалист от изключителна класа

Тя е много добър професионалист, изключителен. Ние започнахме заедно кариерата си в Сметната палата - аз бях председател, а тя член на колегията през 2005 г. Представете си досега какъв огромен опит има. Изключително добре познава одитната дейност. Професионалист от изключителна класа. Много амбициозна, способна, енергийна и работоспособна. Малко хора забелязват, че както господин Главчев, така и госпожа Кожарева познават чудесно публичния сектор. Тези познания, които са натрупани, много им помагат. Така че аз съм убеден, че тя ще бъде добър служебен премиер.

Проф. Валери Димитров, бивш председател на Сметната палата 

 

 

Има експертиза да бъде отличен премиер

Горица Грънчарова-Кожарева има отлични качества да бъде добър премиер. Тя има експертиза, която никой не може да оспори. Стриктна, подредена, отлична подготвена в нейната си област. Тя няма политически амбиции и не е политически обвързана и пристрастна. Познавам я като работохолик, иска всичко да се свърши качествено. Според мен ще бъде отличен служебен премиер, стига да я оставят да работи и да спрат политическите безпринципни оплювания.

Красимир Герчев, кмет на община Разлог

 

 

Чий човек е?

Ако имаме отговор на въпроса чие назначение е Кожарева, може да се търсят връзки между част от вътрешните битки, както го нарекохме в “Играта на тронове”. Кой от заемащите съответните тронове е направил в момента удар или тоест, чий човек ще контролира в максимална степен провеждането на изборите. Това е въпросът “чий човек е тази жена”? От този отговор ще може да обясним много неща.

Проф. Антоанета Христова, политически психолог

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети