Премиерът Борисов: Правителството изпълни своя ангажимент и осигури 82,510 млн. лв. на Министерството на отбраната за ремонта на самолетите

Корнелия Нинова : Шипченската епопея е ярък пример за родолюбие и братство

Разстрелът на Георги Илиев – много версии, но недоказани 14 години от покушението срещу боса на ВИС

Ирен Онтева и Галена Димова отново на подиума На Grand glamour show в Свети Влас

„Паразит”: Трилър триумф за корейското кино Понг Джун Хо с още един хит

Министър Димов налага по-строги условия за дейността на предприятието за отпадъци в Шишманци

Президентът на Шипка: Похитителите на българската история нямат място в бъдещето (ВИДЕО)

Йога ли е да тренираш с кучето? Беседи, купон и музика на живо на фестивала Udaya Live!

Берта Бенц е първата жена-шофьор в света Находчивата дама използва препарат срещу петна, фиба и жартиер, за да придвижи автомобила на мъжа си

Хайде на чушките!

Разкриха нива за отглеждане на канабис до Костинброд (СНИМКИ)

Короноваха 20-годишна красавица за мис Варна 2019 Най-светското събитие край морето се завъртя като ретроспекция на холивудски хитове

70-годишен мъж пострада тежко при катастрофа между каруца и бус край Разград

Скрипториите на княз Борис-Михаил Край Варна преписвали книги по нареждане на княза-кръстител

Локализиран е пожарът в старото сметище на завод „Арсенал“

Горнооряховския музей кани доброволци за почистване на находките от Ряховец Инициативата е част от програмата „Семейни съботи”

На 3 август, от 10.00 до 17.00 часа, като част от програмата „Семейни съботи”, музейният екип кани желаещите посетители да се включат като доброволци в почистването на най-новите находки от крепостта Ряховец.

Редовните археологически проучвания през 2019 г. започнаха на 4 юни и приключват на 31 юли. Това лято разкопките продължиха в района на западната порта, където бе разкрита значителна част от средновековната северна крепостна стена с външна бойна четиръгълна кула. Разкрити бяха и четири гроба, част от средновековен християнски некропол, разположен извън крепостната стена. Тази година започна проучване и в нов сектор – „Южно подградие“. Там бяха намерени две интересни амфорни дръжки с печати от периода III–I в. пр. Хр.

Общо през сезона бяха открити над 200 находки, сред които късноримски и средновековни монети, накити, предмети от въоръжението, както и множество керамични фрагменти от античността и средновековието. Преди да бъдат събрани във фонда на Исторически музей – Горна Оряховица, откритите предмети се нуждаят от почистване.

За всички желаещи да се докоснат до археологическите открития и да участват в тяхното почистване, да научат повече за проучванията и намерените предмети, музеят ще предостави безплатен вход през целия ден!

Най-малките посетители и тази събота точно в 10.30 часа могат да се включат в любимите музейни игри – „Ряховски пъзел” и „Любопитни срещи с чудни вещи”.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.