Горнооряховци искат трасето на АМ Русе – Велико Търново да пресича общината

Жителите на Горна Оряховица искат трасето на Автомагистралата Велико Търново-Русе да пресича общината. Това стана ясно по време на обществено обсъждане, на което кметството бе домакин.

Срещата бе организирана от Агенция „Пътна инфраструктура“. Обществени обсъждания ще се проведат и в други селища от област Велико Търново по повод предстоящото изграждане на магистралата. На тези срещи на гражданите и заинтересованите представители на фирми, се представя доклад за оценка на въздействието върху околната среда и доклад за оценка на степента на въздействие за обект.

На общественото обсъждане в Зала 1 на Общината присъстваха заместник-кметовете на Общината Николай Георгиев, Йорданка Кушева и Деница Коева, както и Областният управител проф. Любомира Попова. Срещата в Горна Оряховица се превърна в доста активна дискусия между горнооряховчани и представителите на АПИ и проектантите.

Да бъде избран този вариант за трасе на автомагистралата, който минава най-близо до сегашния главен път Русе – Велико Търново. Около това мнение се обединиха участниците в общественото обсъждане. От страна на Агенцията на обсъждането присъства Виктор Лебанов. Двата доклада бяха представени от инж. Георги Петков и от Красимир Дончев, експерт по биоразнообразие. На срещата присъства и проектантът Кольо Червенков.

Идейният проект за магистралата е разработен в три варианта (три трасета) – син, червен и комбиниран. Според синия вариант, трасето на магистралата ще преминава западно от с. Крушето, ще продължава право на юг, където ще пресича р. Росица и ще заобикаля от запад с. Янтра, като продължава между селата Поликраище и Първомайци. Предвидени са също два пътни възела тип „детелина“ – до Първомайци и до Крушето. Докладите за екологичното въздействие обаче препоръчват комбинираното трасе.

Според експертите по биоразнообразието синьото трасе дори е неприложимо, заради силното въздействие върху две защитени зони.

Проф. Георги Георгиев от Поликраище внесе няколко страници с писмени въпроси към Агенция „Пътна инфраструктура”, а становището му бе подкрепено от всички, взели думата след него.

„Община Горна Оряховица ще настоява да бъде изградено синьото трасе. Неприемливо е магистралата да минава толкова далече от Летището и ЖП гарата и от селищата в Горнооряховска община“, каза в края на срещата заместник-кметът Николай Георгиев.

Коментари

Задължително поле