Горски стражари задържаха 5 коли и каруци

Три автомобила, 2 каруци и общо 35 кубика дърва за огрев са задържали през изминалата седмица служители на горските и ловни стопанства към Североизточно държавно предприятие. Близо 500 проверки са извършили стражари от началото на август, като са инспектирани 180 обекта за добив на дървесина, 207 превозни средства и 110 физически лица. Съставени са 16 акта за административни нарушения и 11 констативни протокола по Закона за горите.

Най-много общо 28 кубика дърва за огрев са задържани при проверки на територията на Държавно горско стопанство "Варна". Повечето от тях са вследствие на незаконен дърводобив в района на с.Ботево. Извършителите са били разкрити преди да натоварят дървата в три камиона. Варненските служители са задържали и миниван с 1,5 кубика дърва от гората в Аспарухово. Още толкова возела и каруца, изловена в района на Белослав.

Акт е наложен и на собственика на бус, задържан от служители на ДГС "Търговище" с 1,5 куб.м дърва. При проверки горските стражари от ДГС "Преслав" пък, се натъкнали на лекотоварен автомобил с 3 куб. дърва за огрев, а служители на ДГС "Омуртаг" задържали каруца с половин кубик.

Общо 19 мобилни контролни екипа работят към Североизточно държавно предприятие, което стопанисва държавните горски територии в 4 области – Варна, Добрич, Търговище и Шумен. При непрекъснат режим на работа тези звена са ангажирани с опазването на 325 963 хектара гори. По график ежемесечно разменят обхвата на контролната си дейност.

Коментари

Задължително поле