Универсалният базов доход е осъществим

Великобритания може да остане под карантина в продължение на половин година

Американски учен: До 200 000 души ще загинат от коронавируса в САЩ

Норман Рийдс иска да има сексуална връзка Досега персонажът му в „Живите мъртви” нямаше никакъв личен живот

Недостигът на храни вдига цените

756 души са починали в Италия за последното денонощие

Кои лекарства действат срещу COVID-19 СЗО стартира пробно тестване на 4 потенциални лечения на коронавируса

92 акта заради разходки са съставени в Пловдив само за ден

Учителите изтощени от онлайн образованието 12-часов работен ден имат повечето преподаватели

Фризьорки режат платове за маски От 2 до 10 лева струват самоделни изделия, слагат им и активен въглен

COVID-19 намали жертвите на пътя

Финансовият министър на германската провинция Хесен се е самоубил заради коронавируса

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 30 март 2020

Онлайн изложба събира творби на Фрида Кало

ЧСИ-тата дариха 52 300 лева на „Александровска“

Градоначалникът на Сливен – лектор в обучение на НСОРБ Кметовете имат повече от 800 задължения и отговорности

Кметът на Сливен Стефан Радев е лектор в специализираното обучение, което Национално сдружение на общините в Република България (НСОРБ) организира за новоизбраните кметове и общински съветници на тема „Съвременно местно самоуправление в България”, съобщиха от администрацията.

Програмата на форума включва теми, свързани с основните правомощия на местната власт и взаимодействието между кмета и общинския съвет, предизвикателствата в предстоящия мандат, първите задачи, пред които се изправят органите на местното самоуправление и други аспекти на успешното управление.

Основният принцип в работата на НСОРБ – партньорството – е заложен и в модела на обученията. Водещите теми на дискусиите представят кметове с дългогодишен опит в местната власт: освен Стефан Радев – втори мандат кмет на община Сливен, Георги Георгиев – пети мандат кмет на община Тунджа, член на УС на НСОРБ, Георги Димитров – четвърти мандат кмет на община Карнобат с опит и като общински съветник и член на УС на НСОРБ, кметът на Поморие Иван Алексиев, който е начело на общината вече трети мандат, Христина Чолакова – председател на ОС на община Котел и домакинът Димитър Николов.

Участниците в обучението се запознават със съвременните принципи на местно самоуправление у нас и Европейския съюз, с основните задължения на кметовете, моделите за ефективно взаимодействие с общинския съвет и с централната администрация. По силата на действащи разпоредби на различни правни актове, днес кметовете имат повече от 800 различни по своя характер задължения и отговорности, свързани с прилагането на националните и местни политики.

Новоизбраните кметове и общински съветници ще разискват обстойно със своите по-опитни колеги както спецификата на основните управленски процеси, така и конкретни примери от практиката на доайените в местната власт, които правят работата на общинската администрация по-ефективна, а резултатите – по-осезаеми за гражданите.

Лекторите представят интересни казуси от своята многогодишен опит и дават полезни съвети на колегите си от Югоизточния район. Изпълнителният директор на НСОРБ Силвия Георгиева и екипът на сдружението представят основните аспекти на подкрепа, която всяка от общините може да получава от Сдружението и водещите принципи при формиране на единната позиция на българските общини в процеса на подготовка и приемане на важни стратегически документи и законодателни актове. Чрез НСОРБ българските общини участват активно в процеса на разработване на всички политики на национално равнище, в законодателния процес, в разработването на държавния бюджет. Сдружението представлява интересите на общините във всички консултативни формати към секторните министерства и в международен аспект.

Всички теми, включени в програмата на обученията за новоизбрани кметове и общински съветници, са резултат от проведените от НСОРБ проучвания на нуждите и мненията на всички български общини.

В обучението, което се провежда в Бургас, участват представители на 33 общини от областите Сливен, Ямбол, Стара Загора и Бургас.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.