Градска железница свързва Казичене с Банкя (СНИМКИ)

Снимки: Денислав Стойчев

Обмислят единна система за таксуване за влаковете и градския транспорт

Пуснаха градската железница в София. Влаковете вече ще преминават през столицата по линията Казичене - Банкя. Днес тръгна първият от тях, който стигна до крайната си точка за около час. Идеята е градска железница да свързва кварталите на София и в последствие да се свързва Перник със София, каза Цанко Симеонов от сдружението “Градски транспорт и инфраструктура”, инициатор на промяната.

Идеята за градска железница датира от 80-те години. За реализацията й, съществуващи влакове по направленията от Копривщица, Септември и Пловдив, движили се доскоро до Централна гара - София, се удължават до Банкя. Мотрисите ще пресичат града, без да се налага пътниците да се прекачват на Централна гара.

Влаковете ще спират на всички гари изградени в София: Казичене, Искър, Искърско шосе, Смирненски, двете в Подуяне, Централна гара, Надежда, Връбница, Обеля, Волуяк, Божурище, Иваняне и Банкя. Засега ще се движат по пет влака на ден - два сутрешни, един обеден и два следобедни. От сдружението са изпратили искане до транспортното министерство за единна система за таксуване между влаковете и градския транспорт в София. От БДЖ съобщиха, че сутрин влаковете между Перник и София отново ще се движат на интервал от 20 мин., а следобед в обратна посока - на 40 мин. Сутрин между Лакатник, Своге и София интервалът е 30 мин., а вечер-на 60.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България