„Град на живите“ разкриха на Перперикон

Излязоха накити и монети от епохата от цар Иван Александър

Отвориха четири раннохристиянски гробници, изсечени в скали

“Град на живите” на Перперикон разкри екипът от учени, водени от проф. Николай Овчаров. Археологическото лято на обекта приключи вчера, като тази година усилията на една от най-големите експедиции у нас бе проучването на изключително интересния Южен квартал на скалния град.

На север археолозите попаднаха на сгради от ХIV в. През предишните две години край църквата бе разкрит голям некропол с близо 200 гроба от ХIII-ХIV в. или “Град на мъртвите”, припомни проф. Овчаров.

“Ето че сега ние намерихме и “Градът на живите”. Става дума за бедните квартали от ХIV в., гетата грубо казано, в подножието на Перперикон, където са живели хората, заради което казваме “Градът на живите”, посочи археологът пред “Труд”.

Кварталът е ограден с дебела, но ниска каменна ограда, която не е служела за защита, а за отделяне на участъка от останалата част на града. Много интересни са трите бронзови и медни кръстове, носени от обитателите на квартала. Върху един от тях се виждат изображенията на Христос и четиримата апостоли. При разкопките са намерени и доста накити – главно бронзови гривни и обеци, датирани в тази епоха.

“Кварталът се свързва с важни исторически епизоди, които са се случили през ХIV в. През 1344 г. българският цар Иван Александър осъществява мечтата на българските владетели от Второто българско царство и успява да освободи Родопите от византийска власт. Венец на неговите победи става славният град Перперикон, където той назначава свой областен управител – архонт”, уточни още проф. Овчаров.

При археологическите разкопки бяха открити десетки сребърни монети на Иван Александър.

“Най-интересното стана последния ден, разбира се. Отворихме 4 раннохристиянски гробници, изсечени в скалите. Те са от V-VI век. Това се развива на запад от базиликата, където определено ще има още много подобни гробници”, даде заявка за следващия археологически сезон проф. Овчаров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България