Граждани провалиха над 20 „полицейски” операции на телефонни измамници

Граждани провалиха над 20 „полицейски” операции в Търговище по залавяне на телефонни измамници, спретнати от самите мошеници, които цял четвъртък залагали капани, звънейки на стационарни телефони.

И този път късметът беше на страната на обичайните жертви, които не се подлъгали и не дали пари, похвалиха гражданите от полицията.

През целия ден в Районното управление и дирекцията в Търговище звънели граждани да предупреждават, че са под „обстрел” от измамници. В над 20 от случаите ставало дума за провеждане на полицейска операция, при която хората трябвало да дадат исканата сума. След залавянето на измамниците, щели да им върнат парите, твърдяли фалшивите полицаи. Те призовавали гражданите да окажат активно съдействие на МВР при залавянето на мошениците. И гражданите го оказали, звънейки на истинската полиция, откъдето ги уверяват, че не съществува практика полицейски служители да искат пари от граждани за подобно „съдействие“.

Същия ден в Търговище била приложена и друга схема с позвънявания в счетоводни отдели на фирми, където измамниците се представяли за управителите им и питали колко пари има в наличност. Идеята била да накарат „подчинените” да преведат суми по издиктувана сметка. Заловени и в този капан нямало.

Коментари

Задължително поле