Грандиозно „Завръщане“ на Соня Йончева в Пловдив

Соня е носител на наградата на публиката на най-престижния оперен конкурс в света The International Opera Awards, с което получава признанието на оперните фенове за един от най-красивите гласове на планетата.

Световната оперна прима с гала концерт в Античния театър на 25 август

Звездата ще избере с конкурс млад певец, с когото ще пее на сцената

Световната оперна прима Соня Йончева ще направи гала концерт в Античния театър в Пловдив на 25 август. Публиката с нетърпение очакваше подробности за участието й в летния фестивал Opera Open 2020. Звездата не е пяла в родния си град от 2013 г. Логично, концертът е озаглавен “Завръщане”.

Соня Йончева е подготвила разкошен репертоар от Верди, Пучини и Маскани. В гала концерта ще има няколко приятни изненади. Една от тях е участието на брата на Соня - тенорът Марин Йончев, който живее и работи в Швейцария. Втората е това, че сопраното ще си партнира с млад и все още неизвестен български талант. За целта ще проведе конкурс, условията за който ще бъдат съобщени до седмица. Екипът, с който тя работи, е изцяло пловдивски. Диригент на концерта ще е маестро Найден Тодоров, който ще ръководи прекрасния оркестър на Опера Пловдив.

Гала концертът в Пловдив ще се състои между две ключови събития за оперния свят през месец август - фестивалът в Залцбург, както и участието на Соня в оперна гала на Арена ди Верона съвместно с Виторио Григоло и Пласидо Доминго. Соня покорява колосални световни оперни сцени, сред които “Метрополитън опера”, “Роял Опера Хаус” - Лондон, Миланската скала, Баварската, Берлинската и Виенската държавна опера, Операта на Париж и др. Блестящата оперна дива е определяна от световната критика като “любимата Виолета на Пласидо Доминго” и “най-добрата изпълнителка на Медея.

През изминалия сезон Соня дебютира в новата продукция на “Медея” от Керубини в “Щатсопер Унтер ден Линден” - Берлин с диригент Даниел Баренбойм. Следва завръщането є в “Метрополитън опера” за изпълнението на Дездемона от “Отело” на Верди, съвместно с диригента Густаво Дюдамел и партията на Йоланта от едноименната опера на Чайковски. Участва във “Фестивалът в Баден Баден” като Дездемона от новата продукция на “Отело” с диригент Зубин Мета - роля, която изпълнява и концертно заедно с Берлинската филхармония в залата на Филхармонията в Берлин. С прочутото си превъплъщение като Тоска певицата се представя в “Щатсопер Унтер ден Линден”.

Родена през 1981 г., тя се дипломира пиано и пеене в Пловдив под ръководството на Нели Койчева. Получава магистърска степен по пеене в Женевската Консерватория, където учи при Даниеле Борст. Носителка е на награди от няколко престижни международни конкурса, сред които първа награда и специалната награда CultureArte на конкурса на Пласидо Доминго “Опералия - 2010”.

Коментари

Задължително поле