Амелия-Мира остава непобедена в „Игри на волята”

Катастрофа на магистрала „Тракия“, движението след Пловдив е затруднено

Фейсбук преустанови действието на десетки хиляди приложения заради риск за личните данни

„Ферари“ мачка и на виртуалната Формула 1

САЩ ще изпращат допълнителни военни сили в Саудитска Арабия и ОАЕ

Ирландски ветеран е най-слабият във FIFA 20

Дневен хороскоп на Алена за събота, 21.09.2019

На 21 септември 2019 да почерпят

18-годишен български студент е убит в Германия

Бирата помага срещу затлъстяване и диабет

Йеменските бунтовници обещаха да спрат нападенията си срещу Саудитска Арабия, ако те направят същото

Художникът воин Николай Хайтов 100 години от рождението на писателя

Милиони хора по света се включиха в глобален протест срещу промените в климата (СНИМКИ и ВИДЕО)

Спрягат Шаби Алонсо и Раул за „Реал“

Русия оспори резолюцията на ЕП, според която пактът Рибентроп-Молотов е довел до Втората световна война

Гренландия като нещо си в кралство Дания Защо Тръмп иска да купи най-големия остров на земята

Тази карикатура обиколи за два дни всички социални мрежи.

Пазарните оценки, хвърлени в медиите за 10 трилиона долара, нямат нищо общо с реалността

Според влиятелния американски ежедневник „Уолстрийт джърнъл“ (WSJ) Доналд Тръмп е поставил пред своите съветници задачата да работят по въпроса за закупуването на Гренландия. Достоверността на това послание в крайна сметка бе потвърдена от Лоурънс Кадлоу, икономически съветник на 45-ия президент на САЩ. Той заяви, че тази територия е стратегически важна и е богата на минерални ресурси и така предизвика истински взрив на възмущение в скандинавската страна, която вече трета година е последната екологична сила, защитаваща Европа от агресивните потоци руски газ, готови да заобиколят Украйна по трасето на Северен поток-2, близо до остров Борнхолм. Между другото, отказвайки се от възможността да получават десетки милиони долари от Кремъл годишно…

Очевидно, осъзнавайки тези мъки, които официалният Копенхаген стоически търпи в името на атлантическата и европейска солидарност, известният специалист по недвижимите имоти Тръмп реши да компенсира датските приятели за техните финансови загуби, замисляйки оригинална сделка с тяхната недвижимост. Най-големият остров в света с площ над два милиона квадратни километра стана част от Дания заедно с Норвегия в резултат на Калмарската уния от 1397 г. и остава там, дори и след като Норвегия попадна под властта на Швеция през 1814 г.

Както знаете, американците повдигнаха този аналогичен въпрос два пъти: през 1876 г. и веднага след Втората световна война, през 1946 г., но „Бог обича светата Троица“. Още повече, че днес, поради глобалното затопляне, Гренландия не изглежда като едно гигантско крайполярно хранилище за лед, а е доста перспективна за бъдещото усвояване и заселване на територията. Но важното тук не са вече проучените находища на нефт, газ, злато, желязна руда и други минерали, а „Голямата арктическа игра“, в която Дания, благодарение на своя суверенитет над Гренландия, е един от ключовите играчи. Преходът на „зелената страна“ към Съединените щати автоматично ще лиши официален Копенхаген от правото на глас при определянето на бъдещата съдба на Арктическия регион, като в същото време ще засили позициите на САЩ, които в добавка към „сектора Аляска“, закупен от Руската империя през 1867 г., ще получат и „сектора Гренландия“. В допълнение на това Дания, според Вашингтон, се отнася твърде благосклонно към инвестиционната активност на Китай в Гренландия. Всъщност тя почти беше продала бившата военноморска база, която днес е законсервирана, но е включена в стратегическия резерв на НАТО, и беше готова да позволи на китайски компании да построят три летища на острова. А ескимосите – инуити, които съставляват 88% от населението на острова, смятат, че сътрудничеството с Пекин е „добра перспектива“ за тяхната страна. Но днес, Гренландия е автономен регион, който ефективно управлява себе си, докато Дания е нейният суверенен собственик, който се грижи за отбраната и външната политика.

Но каква е точно причината да се направи това привлекателно предложение за едно от най-пустите места в света? За президента това е сделката с недвижими имоти за цял живот, която ще осигури поземлена маса с една четвърт от размера на САЩ и ще циментира мястото му в историята на САЩ заедно с президента Андрю Джонсън, който купи Аляска от Русия през 1867 г., и Томас Джеферсън, който осигури Луизиана от французите през 1803 г. В датското кралство информацията за намеренията на Тръмп предизвика буря от възмущение: моля ви се, нашият народ и нашата земя не са обект на сделки с никого, включително с Тръмп и с Америка като цяло! Както казват в такива случаи, отговорът е „наистина НЕ“.

Когато, през април миналата година, на изборите за парламента на Гренландия победиха привържениците на отделянето от Дания, заглавията на световните медии бяха пълни с съобщения, че сега такова отделяне е само въпрос на време, но за всичко е виновна… разбира се, Русия! Но кой ще помни какво се случи преди година и половина? Кой помни, че бюджетът на Гренландия се пълни в по-голямата си част от плащанията на САЩ за експлоатацията на базите на военновъздушните сили на САЩ в Туле? Макар че, тези пари не отиват директно в Гренландия, а минават през Копенхаген, където остава половината от тях. Но най-важното в случая, някой наистина ли мисли че в издание като WSJ, такава публикация може да се появи просто така, „от няма какво да се прави“?

Следователно, въпросът за закупуването на Гренландия, е решен някъде „горе“ в Съединените щати и не само сега е поставен, но вече е предварително разработен и, следователно, ще бъде решен по американския начин: с помощта на пари, добри думи и, ако е необходимо, и с пистолет. Най-вероятно, това ще стане, след преизбирането на Тръмп за нов президентски мандат през ноември 2020 г. Трябва да се разбере, че пазарните оценки, които бяха незабавно хвърлени в медийното пространство за 10 трилиона долара и повече, нямат нищо общо с реалността. Защото само за да се проведе референдум в Гренландия, по модела на Крим, но за това на кого му пука? – с гарантиран резултат, това ще струва максимум около 60 милиарда. И това ще е цената, ако обещаете на всеки местен жител по един милион долара. И Вашингтон, и Копенхаген са добре запознати с всичко това. Следователно публикацията в WSJ е от категорията предложение, което не може да бъде отказано. Всъщност, кралица Маргрет II е изправена пред избор: или Нейно Величество ще остане с празни ръце, или ще получи много кръгла сума от Съединените щати, част от която ще трябва да бъде върната на тези, които са организирали и провели тази транзакция. Във бизнес практика това се нарича „откат“…

(Превод за „Труд“ – Павел Павлов)

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.