Грета Илиева – една българка в Белия дом

Моето „вкъщи“ си остава Пирдоп, казва младата дама, живееща във Вашингтон

Тя е част от екипа на Барак Обама. Напуска със семейството си България, когато е 5-годишна. Като студентка Грета Илиева работи в The Voice of America, Министерството на икономиката и Комитета за опазване на околната среда във Вашингтон. Това лято започна работа като адвокат в престижна кантора за корпоративно право.

„Моето „вкъщи“ винаги ще си остане домът в Пирдоп“, казва Грета. Родена е по случайност в София и до 5-годишна израства в Пирдоп. Тогава родителите й заедно с нея и брат й се преместват да живеят в САЩ, в градчето Расийн, на 60 мили от Чикаго. След 10-годишно отсъствие това лято тя дойде, за да види родината си и да си почине от забързания живот в Америка. Казва, че за пръв път от много години може да посети българското море, тъй като преди това е учила или работила като стажант през лятото.

Като дете е била отличничка и от детската градина много е обичала училището. Завършва международни отношения и руски език със стипендия, като отличничка, в университета на Уисконсин в град Медисън. „Много ми харесваха политиката и езиците“, казва Грета. Учи и испански и живее 5 месеца в Мадрид, на студентска практика в университет Комплутенсе. Една случка

променя живота й в неочаквана посока

През 2007 г., когато е още в гимназията, нейна съученичка й казва, че за демократическата партия има нов кандидат – Барак Обама. Предлага й, понеже се интересува от политика, да участва заедно с нея като доброволка в изборите в щата Айова. „Аз вече го бях виждала по телевизията, изнесе много хубава реч на един конгрес на демократите и си казах, че е много свестен, умен и искам да му помогна да спечели. А тогава още никой не го знаеше.“ В Щатите доброволчеството на предизборни кампании е много популярно. Двете момичета заминават за Айова, където чукат на врати, разговарят с хората, обаждат се по телефоните и агитират хората да гласуват за Барак Обама, а когато той печели изборите в Айова, благодари на доброволците като нея.

Заради интереса си към политиката Грета се мести да живее в столицата Вашингтон, където постъпва в юридическия факултет на престижния университет „Джордж Уошингтън“. Докато следва, е длъжна всяко лято да ходи на стаж.

Големият шанс

идва в живота й през лятото на 2015 г., когато кандидатства за стажант в Белия дом. Конкуренцията е зверска, процедурата се точи месеци преди това. Грета трябва да попълни огромна анкета, в която отговаря на над 100 въпроса – къде е живяла, какво е учила, къде и с кои е работила и т.н. „Нямам представа сред колко кандидати спечелих мястото – стотици или хиляди, но знам, че всеки студент мечтае за подобен стаж“, казва Грета.

Приета е в отдела за екология и опазване на околната среда – много важен за Щатите и на който президентът Барак Обама обръща специално внимание. Там Грета Илиева заедно с няколко адвокати обработва писмата и имейлите, които пристигат от цялата страна. „Хората изказват различни мнения за програмите, които правителството прави, и всеки щат има различни програми за опазването на природата. Всеки пише на президента. Задачата ми беше да чета всички тези неща, да ги проучвам до най-малките подробности на законова основа. Трябваше да оформя в сбит и синтезиран вид какво е мнението им по законите, които ние правим, а също и да проучим дали това, което правят те, е законно“, разказва Грета. После в синтезирана форма това се представя на президента. Не всеки има право да го прави, а само шефът на отдела.

Всеки ден, когато от най-високия съд в страната – Върховния, излизат решения, те трябва светкавично да се доведат до знанието на президента. „В съда има специални репортери от Белия дом, слушат решенията, които се четат на глас, а ние стоим и чакаме. Репортерите като чуят решение, засягащо нашия отдел, веднага ни го съобщават, и ние веднага го соъбщаваме на президента“, казва Грета.

Най-интересният проект

в който е участвала, е бил Climate Action Plan на президента Обама за ограничаване на въглеродните емисии. „Бях там, когато това се осъществи, и за мен беше много важен момент - казва Грета. - Целта беше да се обединят законите в различните щати и да има държавен стандарт.“

Екипът в Белия дом е като денонощна машина – няма делник и празник, няма нощ и ден, щом има неотложна работа, се върши веднага. „Но да си стажант в Белия дом е изключителна чест, там се попада трудно. Беше страхотно преживяване за мен. Прекарах едно прекрасно лято там и най-вече се впечатлих, че всички много си обичаха работата. Никой не се оплакваше от денонощната работа, защото всеки от нас беше мечтал да бъде в Белия дом“, казва Грета.

Като стажант в Белия дом тя е имала

привилегията да покани семейството си

на обиколка. „Може да отидеш в Източното или Западното крило – разказва Грета. - Източното крило е за гости. Има различни стаи – Синята, Червената, Зелената. Там се канят държавни глави и други важни гости, които идват при президента. Има и бална зала, където се провеждат балове и вечери. Домът на президентското семейство е също в Източното крило, в специална резиденция, до която никой няма достъп.

В Западното крило се върши същинската работа. Там е Овалният кабинет на президента, където влизат само най-близките му съветници. Когато идват чуждестранни президенти и министри, също се срещат там. В Овалния кабинет президентът подписва всичките нови закони.

Има една стая, където се вземат големите стратегически решения - Сичуейшън рум. Сутрин, когато президентът се събуди и закуси, отива първо там. Събират се десетина-петнадесет негови най-доверени съветници, генерали и адмирали и му докладват дали нощта е минала спокойно. Ако някъде по света има сериозен конфликт, всички веднага отиват в тази стая и се решава как да действат в извънредната ситуация.

Единствено стажантите в Овалния кабинет имат шанс да срещнат президента, но всички могат да се разхождат свободно в някои секции на Белия дом. На ниското ниво например има боулинг зала, която е за президента и неговото семейство, но като работиш там като млад човек, стажант, ти позволяват да отидеш и ти на боулинг, като на парти.

Дават ти възможност също да работиш в градината на Мишел Обама. „С Мишел и двете дъщери не съм имала контакт, но съм ги виждала да минават, някой път идваха в градината да помагат на доброволците. Специално момичетата бяха по цял ден на училище и рядко съм ги виждала. А и Мишел и Барак много държаха на личното си пространство, не позволяваха постоянно да ги снимат“, разказва Грета.

След завършването на юридическия факултет българката започва работа в щатския съд във Вирджиния, също на много престижна позиция – като Law Clerk на съдията. Това е нещо повече от асистент на съдията. Тя разглежда подробно всяко дело, пише в резюме становищата на страните и подготвя съдията, а на самото дело седи до него. Работата в държавна институция като щатски съд не е добре платена, но Грета гледа на това като на инвестиция. Във всяка юридическа фирма приемат без проблем човек, който е работил като лоуклърк, защото познава работата на съдията отвътре и може да стане качествен адвокат. От края на юли тя е назначена вече като адвокат в голяма компания, занимаваща се с корпоративно право.

България в сърцето й

„Имам много хубави спомени от България - казва Грета. - Живеем в прекрасна къща в Пирдоп, имаме си тук семейство, приятели. Идвала съм 4-5 пъти. Последния път, когато си идвах, беше преди 10 години и оттогава досега виждам хубави промени в страната. Столицата е прекрасна, разходихме се по „Витошка“, седнахме в едно кафене на улицата, беше прекрасно. Наоколо млади хора, европейци, хората дискутиат политиката, културата. В Америка няма такъв живот по улиците, липсва ми културният живот в Америка.“ Това лято тя се вълнува, че за първи път брат й свири пред българска публика. Кристиян Илиев е основател, фронтмен, соло китара и автор на музиката и текстовете на групата The Racing Pulses, с която се превръща в една от младите сензации в инди рока. Първият им албум прави силен пробив в най-престижната класация Билборд.

„Много обичам да си идвам вкъщи, Пирдоп винаги за мен ще бъде вкъщи. Родена съм в болница в София, но съм израснала в Пирдоп. Там е наистина по-спокойно, дошла съм да си почина няколко дни. Балканът е прекрасен“, разказва Грета.

В посолството на България във Вашингтон тя обича да помага като доброволец при различни празненства. Гордее се, че сградата на нашето посолство е голяма и много красива.

„Искам да изградя семейство като моето. Всички заедно да сядаме около масата, да пътуваме заедно. С баща ми Петър, майка ми Надежда и брат ми Кристиян сме много близки помежду си и много се поддържаме. Вярвам, че за когото и да се омъжа един ден – българин, американец, ще спазвам традициите, които съм възприела от моето семейство“, казва Грета. Определя се като много социален човек, обича да се събира с приятели, да чете, да ходи на театър, на зумба, аеробика. Често прелетява разстоянието от около 800 мили от Вашингтон до Расийн, Чикаго, защото семейството й липсва.

Да попаднеш в „Гласът на Америка“

По време на практиките си като студентка по право в университета „Джордж Уошингтън“ Грета много добре подбира местата, където да кандидатства, за да натрупа опит в големи институции, който после да й послужи в практиката като юрист. Първата година кандидатства и е приета в голяма правителствена агенция - Broadcasting Board of Governers, която прави телевизионни програми по цял свят. В нея работят 3000 човека и правят програми на над 400 различни езика за целия свят. На Грета се пада късметът да работи в The Voice of America. „Беше много специален момент за мен, защото баща ми е разказвал как като млад е слушал радиостанцията „Гласът на Америка“ в България“, казва Грета.

Докато следва в юридическия факултет, има възможност да поработи и в Министерството на енергетката, и в Агенцията за опазване на околната среда. „Ходех на училище като студентка и работех през лятото, а някой път и през годината. Така имаш възможност да практикуваш в различни големи агенции – казва тя. – Конкуренцията за стажантски места в подобни агенции е огромна, защото има стотици студенти във Вашингтон и по цялата страна, които се състезават, но аз успях“, казва Грета.

Коментари

Задължително поле