Гробните места в Търново на изчерпване

User Comments

Поставиха съоръжение с клетки за 144 урни

Специално съоръжение с 48 клетки за по три урни всяка е монтирано в Гробищния парк във Велико Търново. То е дванайсетоъгълник и идеята е взаимствана от Петербург.Нишите са разположени на четири реда и всяка е затворена с черна гранитна плоча. Цената за една клетка е еднократна и ще възлиза на около 1000 лева,но зависи от реда в съоръжението.

„Семейство,което си е купило ниша, ще може да постави три урни след като се извърши кремацията на починалия в

София“, сподели Лиляна Лазарова от екипа на общинското обредно дружество.

Новата придобивка все още не е пусната в употреба, но това ще стане в най-скоро време.

Идеята за урнохранилище се реализира заради липсата на места в гробищния парк, където има над 20 000 гроба. За да се разшири теренът обаче трябва да се откупят земеделски земи от село Беляковец.

Пренаселването има и друга страна, която е свързана с църковния канон. Нашата църква не дава да се ползват специални химикали във вид на хапчета за по–бързо разлагане. Това налага абсолютната забрана за ползване на гробно място преди да са изтекли 8 години от първото погребение. Кремацията обаче набира скорост и у нас и заради това все повече хора си купували гроб, за да поставят в него урната на близкия си, а за последните месеци в старата столица този вид погребения са над 20.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони