Група руснаци убиват показно джихадисти в Турция

За серия от убийства за последните няколко месеца на мъже от страните членки на бившия СССР в Турция разказва Би Би Си. Има доказателства, че някои от тях са били извършени от убийци от Русия.

Една от жертвите е 46-годишният чеченец Руслан Исрапилов. Той и още група негови сънародници живеят в малкия турски град Лимтепе. По време на конфликта в Чечня, той е един от бежанците, преместили се в Лимтепе, където вероятно са смятали, че могат взаимно да се предпазват.

Чеченецът бил застрелян хладнокръвно в главата, сърцето и корема пред дома си. Намерил го малкият му син.

В края на април Исрапилов оставил съобщение на гласовата поща на свой приятел, което гласяло - "Знам, че приготвят нещо (руснаците), крият се с колите си между дърветата, наблюдават ме."

Исрапилов бил един от хилядите чеченци, които се борили срещу руските сили за територията си - за тях това било война за независимост.

Друга жертва на предполагаемите руски убийци е Абдулвахид Еделгириев. Той е борец за създаването на Ислямска държава в Чечения още от началото на 90-те години.

Убит е докато отива да вземе племеницата си от мол в Истанбул. Засякла го кола. От нея излязъл мъж и започнал да стреля по Еделгириев през стъклото на колата му. Не улучил.

Чеченецът хукнал да бяга, а убийците го последвали. Наръгали го с нож във врата. Еделгириев починал от загубата на кръв.

Преди това той се е сражавал в редиците на терористите от Джабхат ал-Нусра в Сирия. Върнал се в Турция и обявил, че ще възобновява джихада в Южна Русия.

В интерес на Русия е било Еделгириев да бъде ликвидиран, но не само заради заплахата от джихад в Русия, коментира Би Би Си. Другата причина е, че той е бил основен заподозрян в опит за убийство на руския президент Владимир Путин.

Става дума за експлозия на украинското пристанище в Одеса през 2012 г., за която се твърди, че е резултат от неуспешен опит за бомбена атака срещу Путин. Няколко човека са били арестувани тогава, включително мъж, дал изявление по телевизията, в което казва, че основната цел на атаката е била убийството на Путин.

Другите жертви на мистериозните убийства в Турция са на хора от Таджикистан, Узбекистан и Чечения.

Коментари

Задължително поле