Група укривала ДДС от саниране в няколко общини

Специализираната прокуратура и ГДБОП разбиха престъпна група и повдигнаха обвинения на 4-ма души, които не внесли ДДС в огромни размери.

Групата е извършвала сделки със строително-монтажни работи и саниране на обществени сгради в различни общини в страната. Намирани са лица с нисък социален статус. На тяхно име са регистрирани или прехвърляни фирми, които печелили обществени поръчки са саниране и ремонти. Фирмите издавали фактури, извършвали всички дейности по договор, но тези фактури не се осчетоводявали. По този начин е избягвано плащането на дължимо ДДС. Само едно контролирано от групата дружество за година не е внесло 38 000 лв. ДДС.

За престъпната схема разказа зам.-главният прокурор Иван Гешев, наблюдаващият прокурор Кирил Пейчинов и шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов.

Разследващите получили първоначална информация за бандата през октомври 2017 г. "Уличени са 5 лица, на четири от тях вече са повдигнати обвинения", каза Спиридонов, а Гешев допълни, че още днес Спецпрокуратурата ще поиска постоянни арести.

Част от общините, в които групата извършвала дейности са Главиница и Върбица.

Общо неплатеното ДДС възлиза на седемцифрена сума.

В банкови касети са намерени над 750 000 лева и 120 турски лири с лика на Ататюрк.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право