Гръцкият президент: Демографската криза е национален проблем

Демографската криза на Гърция е национален проблем, заяви президентът на страната Прокопис Павлопулос.

Той подчерта, че за съжаление, Гърция се намира на върха на демографския си проблем преди всичко заради ниската раждаемост, както и заради миграцията на младите хора в западните държави, предаде БГНЕС. Според прогнозите, до 2050 г. населението на страната може да намалее до 10 милиона души, а по-песимистичните данни предвиждат до 8,3 милиона граждани.

„Показателно е, че индексът на фертилитет след 1981 г. постоянно намалява. Към и без това ниската раждаемост, в годините след дълбоката икономическа криза се добави и миграцията на стотици хиляди млади гърци в търсене на по-благоприятни условия за живот и личностно развитие. Данните сочат, че между 2011 г. и 2015 г. населението на Гърция е намаляло от 11,2 на 10,8 милиона. Освен това, очевидно лошите прогнози за демографското ни развитие водят до приблизителна оценка, че до 2050 г. общото население на Гърция ще намалее допълнително до 10 или дори 8,3 милиона”, каза Павлопулос.

Според президента на страната, проблемът трябва да се реши съвместно с останалите държави-членки на ЕС, които се сблъскват със същата реалност. Освен това Гърция трябва да създаде своя национална демографска политика, подчерта Павлопулос.

Коментари

Задължително поле