Гръцкият премиер ще постави въпроса за провокациите на Северна Македония на срещата на върха на НАТО

Кириакос Мицотакис

Очаква се министър-председателят Кириакос Мицотакис да постави въпроса за Северна Македония и спазването на Преспанското споразумение на срещата на върха на НАТО във Вашингтон, съобщава електронното издание на в. Kathimerini.

Неизползването от новото ръководство на Северна Македония на конституционното име на страната, както изрично предвижда споразумението от Преспа, но също така и общото отношение на премиера и президента на страната, които повече от няколко пъти твърдяха, че страната ще се казва „ Македония” вътрешно провокира острата реакция на Атина. Мицотакис обяви в две интервюта, че ще повдигне въпроса пред НАТО, предупреждавайки, че отношението на съседната държава спира европейския й път. Мицотакис отлетя за Вашингтон в понеделник, където ще остане до петък с пълен график.

Основната част от пътуването е свързана с юбилейното събитие за 75-ата годишнина на НАТО. Срещата на върха също така ще потвърди назначаването на Марк Рюте за нов генерален секретар на НАТО. Това е и първият път, когато срещата на върха ще се проведе с 32 съюзници, след приключването на присъединяването на Финландия и Швеция.

Тридневната среща на върха – 9-11 юли – ще има широк дневен ред, включващ укрепването на отбранителните способности на Алианса и увеличения принос на европейските държави-членки на НАТО и Канада за реализирането на планираните инвестиции. В дневния ред е също така потвърждаването на подкрепата за Украйна, сътрудничеството на НАТО с партньори като ЕС и Индо-тихоокеанската 4 – Австралия, Япония, Нова Зеландия, Южна Корея – както и с държавите от южното съседство за справяне с общите предизвикателства пред сигурността като тероризъм, нелегална имиграция и защита на свободното корабоплаване, пише още изданието.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа