Гръцки вестник: Думите на Ердоган за Лозанския договор са провокация заради преговорите за Кипър

"Безпрецедентните изявления на турския президент за загубите, които е нанесъл Лозанския договор на Турция, са провокация, която има за цел да отвлече вниманието на обществото от вътрешните проблеми в страната и да продължи натиска върху кемалистите", пише гръцкият вестник "Protothema" в коментар на последните изявления на турския президент Ердоган.

Изданието свързва думите на турския държавен глава и с хода на преговорите за бъдещето на Кипър, които навлизат в решителната си фаза.

Според "Protothema" се очаква днес следобед да стане ясна и официалната гръцка реакция на изявлението на президента Ердоган.

Лозанският мирен договор от 24 юли 1923 г. е заключителен документ на Лозанската конференция (1922-1923), който заменя Севърския договор от 10 август 1920 г. и е подписан от Великобритания, Франция, Италия, Япония, Гърция, Румъния и Сърбо-хърватско-словенското кралство от една страна и Турция от друга.

В резултат на договора Османската империя се разпада и Турция остава в сегашните си граници, като се отказва от Египет, Судан, Триполитания, Месопотамия, Палестина, Трансйордания, Ливан, Сирия и островите в Егейско море - Лимнос, Самотраки, Митилини, Хиос, Самос и Икария.

Договорът определя и българо-турската граница по долината на Марица.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа