Губернаторът на Търново и протестиращи дискутираха обезопасяването на Присовските завои

Областният управител на Велико Търново Николай Йоцов и неговият заместник Камен Алексиев във вторник проведоха разговор с представители на протестиращите във връзка с пътния участък - Присовски завои. В дискусията участваха Цанко Александров, управител на фирма, Даниел Маринов, автомобилен инструктор и бизнесменът Иван Георгиев. В срещата се включиха и директорът на ОД на МВР старши комисар Димитър Машов, началникът на отдел „Охранителна полиция” комисар Стефан Николов и началникът на "Пътна полиция" главен инспектор Атанас Атанасов.

Представителите на протестиращите споделиха, че най-същественият проблем в района е високата скорост с която тежкотоварните камиони навлизат в поредицата от завои, освен това някои от виражите са с обратен наклон, което също е причина за произшествия. Те поискаха и допълнителни спешни мерки за ограничаване на скоростта, която е висока, защото голяма част от преминаващите не спазват ограниченията, които са въведени със съществуващите и сега пътни знаци. На по-късен етап, те предлагат да се търси възможност за нов проект на пътя или за актуализиране на вече съществуващ, който е без завои. Даниел Маринов предложи да бъдат сложени заграждения за принудително намаление на скоростта, след което да се извадят проектите, които съществуват ако биха могли да бъдат реализирани във времето. "Може да се пресече скалата, която създава този опасен завой, както се направи с много подобни завои на Прохода на Републиката. Средствата сигурно са много големи, но на първо време трябва да се вземат мерки“, каза автомобилният инструктор.

След предварителна среща между областния управител Николай Йоцов и директора на ОПУ-Велико Търново Петя Каразахова, по въпроса за реализирането на стари проекти за района, стана ясно, че такива е имало, но сроковете им са изтекли и вече не са актуални. "Предстои отсечката Русе-Велико Търново да стане скоростен път. Предполагам, че предвиждат тази отсечка да влезе като част от този цялостен проект, тъй като той реално свързва Прохода на Републиката с Русе. Основният фактор за множеството инциденти е неспазването на пътните знаци и културата за движение на водачите. Това, което вие предлагате като мярка за стеснението на пътя, аз го приемам и се надявам в най-скоро време да го осъществим със съдействието на специалисти, за да можем да принудим хората да спазват правилата за движение по пътищата“, каза областният управител.

Директорът на ОД на МВР ст. комисар Димитър Машов ще предложи на Областно пътно управление на мястото да се постави така наречената "шумна маркировка". Тя ще е с дължина около 2 км. и ще е преди проблемни участък. Тя ще доведе до повишаване на вниманието на водачите на тежкотоварни автомобили и те ще имат време да намалят по-рано скоростта. На мястото ще бъдат поставени и нови табели предупреждаващи за камерите които следят трафика.

Главен инспектор Атанас Атанасов обясни, че на мястото има денонощен наряд от униформени, които също следят за скоростта и спазването на ограниченията. Там ще се монтират и допълнителни табели, които предупреждават за опасен участък.

Всички представители на институциите , участвали в срещата се обединиха в намерението си да се вземат по-бързи мерки за справяне с проблема. Областният управител, каза че това е първата от поредицата срещи с протестиращите, които ще бъдат своевременно информирани за поетите от институциите ангажименти по отношение на Присовските завои. В петък Николай Йоцов лично ще информира ресорните министри за проведената среща и предложенията от нея.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони