Град Гълъбово е обгазен, екоинспекцията призова хората да не излизат

Има превишение на нормите на серен диоксид във въздуха на Гълъбово. От Регионалната инспекция по околна среда и води в Стара Загора призовават хората да не напускат жилищните сгради и работните си места.

Автоматичната станцията, разположена в центъра на Гълъбово, е отчела в три последователни часа – от 12 до 14 часа норми на серен диоксид от 1,7 до 2,3 пъти над пределно допустимата концентрация.

Екоинспекцията е уведомила компетентните институции в община Гълъбово да приложат оперативния план за действие за защита на населението. Указанията на Министерството на здравеопазването в подобни ситуации са хората да затворят прозорците на жилищните и работните си помещения и да не ги напускат, докато не се понижат концентрациите на замърсителя на въздуха – в случая на серния диоксид.

От РИОСВ са издали и предписания на четирите топлоелектрическите централи в комплекса „Марица изток“, които са източник на обгазяването, да намалят мощностите си и да увеличат степента на пречистване на серните емисии.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България