Гърция въвежда временен шофьорски лиценз до получаване на шофьорска книжка за чужденци

Снимка: Архив

50% отстъпка, ако се плаща глобите в рамките на 10 дни за повечето нарушения. Глоби от 5000 евро до 1 милион евро за блокиране на магистрали.

Това са част от промените заложени в новия Правилник за движение по пътищата в Гърция, включени в законопроекта за пътищата.

Не се предвижда отстъпка за предсрочно плащане на глоба, за тези, които блокират рампи за достъп на хора с увреждания. На тези нарушители ще се отнема регистрационен номер на автомобила и шофьорска книжка за 60 дни.

В същото време законопроектът съдържа разпоредба за временна шофьорска книжка до издаване на окончателното свидетелство за управление, като валидността на временния лиценз не може да надвишава четири месеца.

Това ще улеснява шофирането на притежатели на свидетелства от трети страни на гръцката територия, тъй като при сегашния режим притежателите на валидно шофьорско свидетелство, като китайски туристи, изрично посочени в законопроекта, не могат да шофират в Гърция.

Законопроектът включва и разпоредба за глоби в размер от 5000 евро до 1 милион евро и за концесионерите в случай на спиране на движението на която и да е част от първичните и вторичните магистрали за повече от час, след хаоса създаден на 30 декември, когато хиляди шофьори бяха хванати в капан от снеговалеж по магистралата Атина-Ламия.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа