Гърция замразява промяната на местожителство, нови 7 милиарда евро за бизнеса

Още една „спирачка“ на тези, които планират да променя местожителство с цел да пътуват около Великден, въпреки забраните за движение, налага гръцкото правителство.

Към тази промяна властите пристъпиха след като бе установена масова промяна в постоянния адрес на много хора, с цел да заобиколят наложените забрани за движение.

От министерството на финансите спират да разглеждат подадените заявление за промяна на постоянно местожителство, направени от данъкоплатците по електронен път, за да се предотврати злоупотребата.

Решението е част от спешните мерки, които се прилагат към забраната за движение и е валидно, докато важат конкретните мерки.

В следващите 24 часа се очаква да бъдат обявени нови мерки относно забраните в Гърция поради настъпващите великденски празници и масовото събиране на хора.

Гръцките валасти обмислят да увеличат глобата за забрана от 150 на 300 евро, до два SMS на ден за излизане, засилени полицейски проверки по националните пътища, пристанища, гари, автобусни спирки. Пътуване извън общината ще става само с договор за наем. Обмислят и затваряне на кабинките за плащане на пътни такси по националните пътни мрежи с цел ограничаване на движението. Ще бъдат пропускани само пътуващите, които могат да покажат чрез данъчната си декларация или договор за наем, че имат постоянно местоживеене в конкретния район за който пътуват.

В същото време стана ясно, че Правителството ще стимулира икономиката с нови 7 милиарда евро.

Това стана след одобрението, което бе получено в петък вечер от Европейската комисия по конкуренция на плана за предоставяне на заеми за малки и големи компании в размер на 2 милиарда евро. Това разкри тази сутрин министъра на развитието Андонис Георгиадис пред телевизия Скай.

От края на м. април, най-късно в началото на м. май, компаниите ще могат да отидат в банката, за да поискат заем за оборотен капитал до 25% от годишния им оборот, който могат да докажат документално. За 80% от заема гаранцията ще бъде от държавата. Бизнесът трябва да имат покритие само 20%.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа