Гърция затяга мерките от понеделник за неваксинирани

От понеделник Гърция ще наложи повече ограничения за лицата, които не са ваксинирани срещу COVID-19, заяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис в четвъртък след рязкото увеличаване на броя на заразените през последните седмици.

Мерките бяха обявени от Мицотакис в телевизионно обръщение към нацията и включват забрана за неваксинираните граждани да посещават всички закрити помещения, дори ако се предостави отрицателен резултат от PCR тест за коронавирус. Магазините ще работят от 10:00 до 21:00 часа.

От 13 декември всеки на възраст над 60 години трябва да има поставена третата доза, за да се счита за напълно ваксиниран. Бустер дозата ще се поставя след 6-ти до 7-ми месец, тъй като тогава изтича сертификатът за ваксинация.

Непълнолетни лица на възраст 4-17 години ще имат право да посещават откритите зони за хранене, театрите и кината, музеите, фитнес залите и стадионите със self test.

Задължително маска се ползва в хранителни магазини, аптеките и градско пътуване, където няма да се изисква covid pass контрол. Тоест, те ще бъдат достъпни за ваксинираните и неваксинираните.

Мицотакис подчерта, че страната ще засили контрола върху спазването на мерките за ограничаване на разпространението на коронавирус. Разпределеното работно време ще се прилага и в публичния и частния сектор, за да се избегне пренаселеност, особено в пиковите часове и в обществения транспорт. Глоба от 300 евро ще се налага за всеки задължителен тест, който не е извършен, ако служителят е на пълен работен ден и 150 евро, ако е на непълно работно време.

Премиерът обобщи също, че неваксинираните посетители на църква трябва да имат отрицателен лабораторен тест, както призова Синодът на Православната църква на Гърция и заяви, че планът му е Гърция „да има по-добра Коледа тази година, отколкото миналата“.

Новите правила ще влязат в сила на 22 ноември.

По време на пандемията в Гърция са констатирани 861,1 хиляди случая на коронавирус, от които повече от 17 хиляди са починали.

Около 61,8% от населението са напълно ваксинирани.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа