Гърция обсъжда провала на преговорите за Кипър

Гръцкият национален съвет за външна политика днес се събира на заседание, за да обсъди провала на преговорите в Швейцария за повторно обединение на Кипър, съобщават местните медии.

Съветът се свиква от външния министър на Гърция Никос Кодзиас три дни след провала на петстранната международна конференция за Кипър, състояла се в швейцарския курорт Кран Монтана, на която не бе намерено решение на проблема с етнически разделения средиземноморски остров.

Очаква се на Съвета първият гръцки дипломат да внесе яснота за това, че въпреки непостигането на целта Гърция ще продължи да работи неотстъпно с всички средства за справедливо и жизнеспособно решаване на кипърския проблем в тясно взаимодействие с Република Кипър, ООН и ЕС.

В края на миналата седмица Гърция и Турция си отправиха взаимни обвинения за провала на преговорите за обединение на Кипър, като Атина упрекна източната си съседка, че е довела до безизходица конференцията в Кран Монтана, а Анкара отвърна, че гръцката страна е проявила безкомпромисен подход.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа