Гърция призовава да се спре ескалацията на напрежението в Ирак

Гърция призовава да се спре ескалацията на напрежението в Ирак и региона след убийството на генерал Касем Солеймани , информира БНР.

Във военните бази в страната пристигат американски сили. Властите се страхуват от провокация срещу дипломатически мисии на гръцка територия и охраната е засилена около мисиите на САЩ и на Израел в Атина. Специалните части на полицията охраняват и сградите на международни компании с американско участие.

Медиите съобщават, че през последното денонощие в американската военна база "Суда" на остров Крит са пристигнали няколко хеликоптера и самолети, които са готови при необходимост да евакуират американски граждани от Ирак. Като се позовават на източници от министерството на отбраната, медиите съобщават и за прехвърляне на нови американски сили на военното летище в Елевсина, област Атика.

Военни анализатори коментират, че Гърция не е заплашена като цел, но се страхуват от провокация от страна на мигрантите.

"Гърция следи с голяма загриженост събитията в Ирак и призовава за избягване на ескалация", се съобщава в изявление на министерството на външните работи на Атина.

Коментари

Задължително поле