Гърция ще започне поетапно отпускане на мерките срещу COVID-19 от 4 май

"В края на април ще бъде оценен ходът на пандемията на коронавирус в Гърция. Ако всичко върви добре, ще започне поетапно премахване на ограниченията. Всички държави, включително Гърция, ще се върнат към пълно функциониране само когато има ваксина", каза министърът на вътрешните работи Такис Теодорикакос.

Гръцкото правителство има готов план за отпускане на мерките, който всички гърци с нетърпение очакват.

Определената дата за премахване на задължителните съобщения за излизане от домовете е 4 май.

В първата фаза гърците ще могат да напуснат домовете си, без да се налага да дават сметка къде ще отидат, тъй като от този ден ще започнат работа и малките магазини.

Паралелно с постепенното отваряне контролът за пренаселеност ще се поддържа и затяга, тъй като оттук нататък всеки магазин ще носи отговорност. Тоест ще има глоба, ако не се спават мерките за потока хора, имащи право да бъдат вътре. Запазването на дистанцията и избягването на голяма тълпа ще бъде забранено през цялото време до пълно премахване на мерките.

За училищата има специален план, който се очаква да бъде финализиран следващата седмица. Вероятно началните училища с ученици до 12 години ще отворят в периода 14-18 май. В следващите десет дни след началното училище и разбира се винаги под надзора на епидемиологичната крива се очаква да отворят врати и гимназиите. Обсъжда се и вариант за удължаване на учебната година, за да се обхване загубеното време, както и откриване на училищата по-рано през есента.

Между 15 юни и 15 юли се очаква да отворят целогодишните хотели, а от 1 юли и сезонните.

Кафета, бар, хранителни вериги ще отворят последни. Първи отварят тези, които имат открити площи, в периода 11 - 18 май, като задължително остава условието да запазват разстоянието от 1 метър, а останалите отварят през юни.

Излизането извън домовете ще важи поне до 11 май, когато ситуацията ще бъде преразгледана. За всеки район ще има различни мерки в зависимост от неговото "епидемиологично поведение" в кризата с коронавируса.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа