Гюнтер Йотингер предложи взаимно намаляване на вносните мита между ЕС и САЩ

Европейският комисар по бюджет и човешки ресурси Гюнтер Йотингер предложи в сряда Съюза и САЩ да обсъдят взаимно намаляване на вносните мита за редица стоки, ако това ще означава вдигане на наказателните мита, които Вашингтон наложи в последно време, предаде Ройтерс.

В изказване преди европейската делегация да замине за Вашингтон в сряда за договаряне на дългосрочно търговско споразумение, Йотингер заяви, че Европейският съюз иска САЩ първо да намалят вносните мита върху алуминия и стоманата.

„На първо място, нашата обща позиция е, че очакваме вдигане на съществуващите наказателни мита“, обясни политикът. „След това сме готови да обсъждаме снижаване и преструктуриране на всички мита във всички сектори“.

„По този начин ние искаме да избегнем по-нататъшна ескалация на търговския конфликт и да избегнем търговска война“, заяви той пред Deutschlandfunk.

„Това са разговори, които ще са възможни след половин година и можем да ги започнем със САЩ през есента“, уточни европейският комисар.

Йотингер предположи, че Брюксел и Вашингтон могат да опитат да договорят олекотен вариант на отхвърлената всеобхватна търговска сделка между САЩ и ЕС, известна като ТТИП (Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство). „Можем да опитаме олекотен вариант на ТТИП“, заяви той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа