Даваме 50 лв. повече за „Гражданска“

Поскъпването на частите за автомобили и на труда в сервизите доведе до покачване на цените на “Гражданска отговорност”.

Задължителната застраховка за масовите коли е близо 300 лв.

През декември и януари имаше съществено поевтиняване

Зависи от провиненията на пътя

Цените на задължителната застраховка “Гражданска отговорност” са нараснали с около 50 лв. за година, показа проверка на “Труд news”. За автомобил, за който миналата година полицата е струвала 210 лв., сега цената е около 260 лв.

Застрахователите обясняват повишението на цените с общата инфлация в страната. Поскъпнаха резервните части и труда в автосервизите, което доведе до покачване и на цените на застраховките “Гражданска отговорност” и “Каско” за автомобилите. Заради инфлацията нарастват изплащаните от застрахователите обезщетения, което се отразява и на цените на предлаганите от тях полици.

Конкретната цена на застраховката “Гражданска отговорност” зависи от много фактори сред които са възраст и мощност на автомобила, дали е регистриран в София, в голям областен град или по-малко населено място, от възрастта на шофьора, стажа му, провиненията на пътя и др. За автомобил на 15 години с мощност на двигателя 100 конски сили, който е регистриран в София на името на човек с над 10 години шофьорски стаж, цената на задължителната полица вече е около 300 лв., като в някои компании цените са малко по-ниски, а в други са по-високи.

Всяка компания има различно отношение към младите шофьори с мощни автомобили, за които цените на “Гражданска отговорност” са най-високи. Например за чисто нов автомобил с над 170 конски сили, собственост на млад шофьор с по-малко от година опит зад волана, цените започват от 433 лв. и надминават 1000 лв.

През декември и януари имаше съществен спад на цените на задължителните полици за шофьорите, което беше резултат от конкуренцията и желанието на компаниите да имат по-голям пазарен дял. Цените на полиците за някои автомобили започваха от около 140 лв. След това обаче, цените на “Гражданска отговорност” бяха повишени. Някои компании са вдигнали тарифите си с около 70% спрямо тези ниски нива. Спрямо миналата година по това време обаче, поскъпването не е толкова голямо.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари