Ирландски ветеран е най-слабият във FIFA 20

Дневен хороскоп на Алена за събота, 21.09.2019

На 21 септември 2019 да почерпят

18-годишен български студент е убит в Германия

Бирата помага срещу затлъстяване и диабет

Йеменските бунтовници обещаха да спрат нападенията си срещу Саудитска Арабия, ако те направят същото

Художникът воин Николай Хайтов 100 години от рождението на писателя

Милиони хора по света се включиха в глобален протест срещу промените в климата (СНИМКИ и ВИДЕО)

Спрягат Шаби Алонсо и Раул за „Реал“

Русия оспори резолюцията на ЕП, според която пактът Рибентроп-Молотов е довел до Втората световна война

Елчин Сангу е в творчески отпуск

Убивай българи – Калпакчиев е насреща Хелзинкският комитет помогнал за освобождаването на Полфрийман

„Труд Уикенд“ – един вестник за празниците

Бащата на Полфрийман: Надявам се да се върне колкото се може по-скоро

Каним Владимир Путин в България догодина Премиерът Бойко Борисов увери, че с Русия имаме възможно най-добрите отношения (обзор)

Дават на съд бизнесдама, въртяла шивашка фирма с фалшиви документи

Съдебната палата в Монтана.

Районна прокуратура в Монтана внесе в съда обвинителен акт срещу бизнесдамата П. Г. за извършени от нея документни престъпления, съообщиха от Апелативна прокуратура.

Според събраните от полицията данни обвиняемата се представяла за бригадир в шивашки цех в Лом, но на практика ръководела цялата производствена дейност, съставяла фалшиви документи, за да прикрие липсата на трудови договори и прехвърлила срещу пари шивашката фирма на безработен мъж.

Аферата започнала да се разплита през лятото на 2017 г., когато в Инспекцията по труда в Монтана пристигнал сигнал, че в шивашки цех на фирма „Ш” в Лом жени работят без трудови договори, а изплащането на обезщетения се бави. В края на юни 2017 г. експерти на дирекция „Инспекция по труда“ пристигнали във фирмата, но не открили управител, нито друг началник. Те връчили призовка за проверката на П. Г., която се представила за бригадир, и дали срок до началото на юли 2017 г. да се представят документи и копия от трудови досиета на работниците.

Чак в средата на юли в Инспекцията по труда пристигнала пратка с част от изисканите документи, но инспекторите открили несъответствия на данни и се усъмнили в истиността на ведомостите. В разговори с експертите шивачки заявили, че представените трудови договор, протоколи, служебни бележки, и декларации, не са подписани от тях, а фигуриращия като управител Г.Ф., въобще не познават.Жена от цеха пък разказала, че имала проблем с изплащането на обезщетение от НОИ след раждане на дете и получила парите си чак след като подали сигнал в Инспекцията по труда. Тогава обаче Т.Ф., когото познавала като управител на фирмата, и се скарал по телефона и я обвинил, че му „направила мръсно“.

Полицейското разследване разкрило, че Г. Ф., който се водел за собственик на скандалната фирма „Ш”, имал множество регистрирани фирми. А при разпит мъжът признал, че дружеството „Ш.“ му е било прехвърлено преди четири години от обвиняемата „бригадирка” П. Г., която му дала за „услугата” 150 лева, а понякога му плащала и комисионни.

Съдебно-графическа експертиза пък установила, че подписите на шивачки в трудовите договори, протоколите, служебните бележки и декларациите са положени от обвиняемата П.Г., която се разписала в документите и като „Работодател“. Наказателното производство срещу П.Г. ще продължи в съда.

За съставянето на фалшиви документи, които прикриват нелегални трудови правоотношения законът предвижда до две години затвор.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.