Дават на съд кметица за неверни удостоверения за наследници

Снимка: Архив

Кметицата също се явявала наследник на починалия и й прехвърлили имоти

Кметица на разградско село отива на съд за документно престъпление, след като два пъти издала неверни удостоверения за наследници и не вписала двама правоимащи заради прехвърляне на ниви. Това съобщиха от Апелативна прокуратура във Варна.

Обвинението е срещу Мейнур А., кмет на село Бели Лом в община Лозница, Разградско, която също била в кръга на наследниците и на нейно име били прехвърлени дялове от имотите.

През октомври 2014 г. и юни 2015 г. подсъдимата като длъжностно лице – кмет на кметство в село Бели Лом, съставила официални документи – удостоверения за наследници на живелия в селото Новман Хюсеинов, който починал през 1958 г. В удостоверението кметицата изключила от кръга на наследниците една от съпругите и един син на Хюсеинов. Така като длъжностно лице тя вписала 7 наследници, вместо 9, колкото били реално, съобщават от прокуратурата.

Първото удостоверение било издадено на сестрата на кметицата и станало прехвърляне на дялове на имоти на името на самата Мейнур. После племенник на починалия също поискал удостоверение, в което неговият наследодател не фигурирал и така искателят нямало как да претендира за части от имотите. Засегнатият си потърсил правата и станало ясно, че има пропускане в документите за наследници, въпреки че самата кметици, още през 2010 г., в друг предходен документ, била написала всички наследници и така сама се уличила, обясниха от прокуратурата.

При разпита си по време на досъдебното производство Мейнур А. не се признала за виновна, като заявила, че самата тя е наследничка на починалия мъж, но не знаела за съществуването на сина, който бил изпуснат от документа.

Коментари

Задължително поле