Дават 70-100 хил. евро за жилище във Варна

Запазва се интересът към старото строителство и районите с панелни блокове

Излизат много нови проекти

Във Варна най-търсени са двустайните и тристайните апартаменти, като около 40% от сделките се сключват на цена от 50 хил. до 70 хил. евро, показват данни на брокери на имоти. Забелязва се увеличение на сделките на цена между 70 хил. и 100 хил. евро, които имат дял от около 20% от общия пазар. Това се дължи на големия брой проекти ново строителство в посока Варна-Златни пясъци. “Този район свърза града с курорта и там имотите вече се използват за целогодишно живеене, има възможност и за реализиране на луксозни сгради. Хората се ориентират към тях и това вдига цената на покупките”, коментират експерти.

В последните месеци много проекти в предпочитани райони във Варна получиха разрешение за строеж и хората започнаха смело да купуват в тези сгради. Основните играчи в новото строителство са инвеститори, които са смятани за стабилни от клиентите, поради което се ползват с тяхното доверие и това им дава повече спокойствие, когато купуват “на зелено”. Около 20% от реализираните сделки са за имоти ново строителство. В същото време клиентите, които продават имот, закупен с инвестиционна цел, са около 40%, а делът на хората, които се разделят с един имот, за да закупят друг, е около 15-16%.

Интересът към придобиване на имоти “на зелено” във Варна не е малък, тъй като сградите са по-добри, с подобрена функционалност и дизайн и привлекателна цена с възможност за разсрочване на плащането, което отменя необходимостта да се вземе по-голям кредит. “Част от купувачите предпочитат да се включат в по-ранен етап от стартирането на даден проект с цел да получат по-изгодна цена, но има и такива, които се насочват към имоти с издаден акт 14 или 15, за да са по-спокойни и да не бъдат изненадани в някакъв момент”, коментират брокери.

Интересът към старо строителство и към районите, застроени с панелни блокове, също се запазва, като към тях се ориентират хора с по-ниски бюджети, които нямат възможност да придобият имот в централните райони на града. В морската столица се очаква на пазара да излязат много нови проекти заради големия брой разрешителни за строеж и започнато ново строителство в морската столица през миналата година.

 

Сделките се увеличават

Раздвижва се пазарът на офиси и складови площи

Градът привлича хора от Монтана и Ловеч

Клиентите на наемния пазар във Варна са предимно студенти и семейства, които се местят от по-малко в по-голямо жилище, или пристигат в града от вътрешността на страната и първата стъпка е да заживеят под наем докато си купят нов дом. Служители на големи компании, които са съсредоточили бизнеса си в града, са сред наемателите на по-скъпи имоти.

В последно време се наблюдава раздвижване и на пазара на офиси и складови площи под наем и това е признак, че икономиката на града се развива.

Чужденците вече не са фактор на пазара на недвижими имоти във Варна и района около града. “При чуждите граждани, предимно хора от Русия и другите бивши съветски републики, говорим основно за продажба на инвестициите, които са направили в предишни години”, коментират брокери на недвижими имоти.

Вътрешната миграция е един от най-сериозните фактори, които влияят на пазара във Варна, тъй като градът е третият по големина притегателен център в страната след София и Пловдив. Много семейства от Търговище, Шумен и Добрич инвестират в жилище във Варна, като те се насочват главно към покупка на имот в нова сграда. “Към Варна вече се насочват и граждани от Северозападна България – Монтана, Плевен, Ловеч. Освен това градът е вторият по големина университетски център, което също оказва много сериозно влияние на пазара”, коментират брокери.

Наблюдава се силен ръст на броя на сделките с имоти във Варна както на тримесечна, така и на годишна база. Подобряването на инфраструктурата и ръстът на новото строителство са допринесли за увеличаването на сделките с апартаменти в града.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти