Дадоха ход на делото за смъртта на Милен Цветков

Снимка: Булфото

Софийският градски съд отказа да отстрани прокурора

Отказаха на майката на Кристиан Николов да се включи в защитата му

Пак отхвърлиха искането за “домашен арест”

Софийският градски съд даде ход на делото за смъртта на журналиста Милен Цветков, като не откри нередности или непълноти в обвинителния акт.

На разпоредителното заседание майката на подсъдимия Кристиан Николов поиска да участва в процеса като негов адвокат, но получи отказ. Десислава Николова бе обвиняема в началото на разследването като собственик на джипа, с който през април м. г. дрогираният є син блъсна и уби журналиста. Въпреки, че делото срещу нея е прекратено, магистратите решиха, че тя не може да бъде защитник на сина си.

Обвинението срещу Кристиан Николов е за умишлено причинена смърт, защото е бил надрусан с коктейл от наркотици и неговият джип се е движел с 99 км/ч при разрешени 50 км/ч. Виждайки спрелия пред себе си автомобил на Цветков, той дори не е направил опит намали скоростта или да спре.

Защитата на Кристиан поиска да бъде отстранен наблюдаващият прокурор Иван Кучиев с аргумента, че не е избран редовно чрез системата за случайно разпределение. Той бил заменил колежката си Сабина Христова, повдигнала първоначалното обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост. Ако това обвинение беше останало, Николов вече щеше да е на свобода, защото задържането в този случай е не повече от 2 месеца.

Адвокат Любомир Таков обвини Кучиев, че е близък със защитника на близките на Милен Цветков - Менко Менков и цитира вестник, в който пише, че са празнували заедно в горско стопанство рожден ден. Прокурор Кучиев контрира, че в посочения ден е бил на работното си място, а след това е взел децата си от училище и няма приятелски отношения с адвоката.

Съдът отхвърли искането прокурорът да бъде сменен. Магистратите не уважиха и поредното настояване на защитата Кристиан да бъде пуснат под домашен арест, въпреки че той обеща пред съда да не се укрива и да не пречи на делото и изказа съболезнования на близките на загиналия. 

Редовните заседания по делото започват на 23 февруари с разпити на свидетели.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право