Дамян Дамянов: Станилия е само претенции, а зад тях нищо

 

„Имаше една пиеса „Многострадалната Геновева”, това е Станилия Стаменова – само претенции и зад тях нищо”, заяви Дамян Дамянов, който 24 години бе старши треньор в националния ни отбор по кану-каяк, а сега е шеф на треньорската комисия във федерацията.

Поводът за изявлението бе публикацията в социалните мрежи на световната и трикратна еврошампонка, че федерацията е спряла финансирането и тя не може да се подготвя пълноценно за олимпиадата. В момента състезателката е прекратила договора си със своя клуб „Тракия” (Пд) и е без треньор.

Оказа се, че за 10 г. Станилия е сменила 9 треньора, включително и двама чужденци. А с двойния олимпийски шампион Николай Бухалов, сега президент на федерацията, тя постигна и най-големите си успехи. „Каза: Не го искам! Та кой се отказва от „кацата с мед”, когато си станал световен шампион - попита риторично Дамянов. – Ще развеява българския флаг... Какви флагове? От 2015-а тя няма призово класиране на голямо първенство. Мястото й е във водата, да тренира. Но да търсиш вина само 120 дни преди олимпийската квалификация, е некоректно.”

Всъщност всичките треньори, с които Стаменова е работила, тя ги е поискала, а после се е отказала от тях. Не пожелава да работи и с Деян Бонев, технически директор на кануто и 4-ти от олимпиада Сеул 88, който предлага услугите си безвъзмездно.

Самиях Бухалов обяви, че Стаменова е „продукт на федерацията, която е направила най-доброто за нея през годините”. „Раждайки женското кану, виждайки нейната амбиция, тя е отгледана от тази федерация, обидно е – допълни легендата. – Но не може да води подготовка без треньор, защото не може да подпише договор, а средствата от министерството ще обезпечат подготовката й. Нашият спорт е опасен, водата е студена, има случаи, при които са си отишли хора. Всяка година е трудно намирането на човек, който да работи с нея.”

А за да угоди на състезателката, федерацията прибягва и до куп компромиси. Включително на лагера с националния отбор в Кърждали, на който допускат Стаменова с нейния приятел... да я пази във водата. Той пък не успял да се справи с моторницата. И се наложило треньорът на каяка да наглежда Станилия.

„На нея вече не й трябва треньор, а магьосник, остават 120 дни до квалификацията”, отсече Станислав Стоичков, член на управителния съвет.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт