Данаил Кирилов: Нов състав на ЦИК се очаква в средата на следващата седмица

Снимка: Архив

Председателят на правната комисия към НС Данаил Кирилов заяви пред БНТ, че нов състав на Централната избирателна комисия се очаква в средата на следващата седмица. Той увери, че в новия състав на комисията ГЕРБ няма да имат мнозинство. Кирилов заяви, че парламентарна криза в момента няма и кворум в пленарна зала може да се събере.

„След срещата с кандидатите за ЦИК съм донякъде спокоен, но и донякъде притеснен“ - професионализмът ще се запази, но ще има период, в който новата комисия ще трябва де стикова в условията на ускорен старт, заяви председателят на правната комисия към НС Данаил Кирилов.

Той изрази задоволството си от кандидатите на ГЕРБ, но увери, че ГЕРБ няма да имат мнозинство.

"И в този състав няма да имаме мнозинство в нито един смисъл", заяви Кирилов.

Освен представители на парламентарно представените партии - 18 членове - формациите с представители в Европейския парламент също имат право да излъчат представители, обясни Кирилов.

ЦИК трябва да е надпартийна, но отразява квотите в парламентарното представителство, призна Кирилов.

Следва да се изберат председател, зам.-председател и секретари, а обикновените членове на ЦИК трябва да бъдат предложени на президента. Данаил Кирилов заяви, че правомощията на президента в случая не са ясни, тъй като се приема, че е обвързан да издаде указ за назначаването на членовете на ЦИК.

Кирилов прогнозира, че в средата на следващата седмица ще има нов състав на ЦИК. По думите му е редно членовете на правната комисия от БСП да влязат в пленарна зала, за да гласуват за кандидатите си за ЦИК.

"Ако те не посочат нито един зам.-председател, на практика на гласуването в НС няма да има нито един техен кандидат. На практика, всички техни кандидати ще бъдат назначени с подписа на президента. Спокойни са, че нямат нужда от парламент за въпросната процедура", заяви председателят на правната комисия към НС.

Данаил Кирилов изрази увереност, че кворум в пленарна зала може да се състави. По думите му, не може да се говори за парламентарна криза.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика