Данаил Кирилов: Случайното разпределение на дела е основен принцип в правораздаването

Снимка: Денислав Стойчев/Архив

Случайното разпределение на дела е основен принцип в правораздаването. Вероятно част от ощетените страни ще търсят възмездие. Това заяви правосъдният министър Данаил Кирилов в ефира на „Здравей, България“ по Нова телевизия.

Кирилов беше попитан за скандала със съмнения за манипулиране в системата за случайно разпределение на дела. "Към момента имаме доклад, който прави заключения на база проведени тестове. На тази база установява рискове в множество от критериите, които подлежат на оценки. Те са посочени в доклада подробно и всеки един е обоснован", заяви той.

„Докладът казва, че най-големият риск е липса на валидация на квалифициран електронен подпис, след това е неоторизирано добавяне на нов съд, неоторизирана редакция на чужд съд, неоторизирана редакция на съдии от чужд съд“, коментира министърът.

Преведено на по-прост език това ще рече, че „например от Софийския съд може да редактираме имената на съдиите в Хасковския съд, не само да редактираме имената им, а може да ги пуснем в отпуска или да са в отпуск, но да кажем, че те присъстват“, обясни Кирилов.

Коментари

Задължително поле