Даниела Дариткова: Не смятам, че субсидията е основното, което държи политическите партии живи

Снимка: Архив

В ГЕРБ трябва да се проведат разговори за размера на членския внос, заяви шефът на парламентарната група

В ГЕРБ трябва да се проведат разговори за размера на членския внос, който в момента е 2 лв. Това обяви пред БТВ шефът на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дартикова.

Очаква се този въпрос да се обсъжда на насроченото за утре Национално събрание на партията, уточни тя. На събранието ГЕРБ ще променя устава на партията и ще гласува оставки на членове на Изпълнителната комисия. На въпрос дали им липсва Цветан Цветанов Дариткова отговори: "Темата за нас е приключила, защото той не е член на ПГ на ГЕРБ. В парламента се опитваме да се справяме с всички предизвикателства". Тя обясни, че последно е разговаряла с Цветанов преди няколко седмици.

"Категорично не смятам, че субсидията е основното, което държи политическите партии живи и съм убедена, че големите политически партии би следвало да се справят с всяко предизвикателство". Така Дариткова коментира приетото от парламента решение партийните субсидии да бъдат намалени от 11 лв. на 1 лев на глас.

На въпроса защо точно 1 лев на глас тя напомни, че за такъв ръзмер на субсидията са гласували през 2017 г. 2,5 млн. българи. "Трябва да се следи настроението на обществото към партиите. Ниската избирателна активност на последния европейски вот беше един такъв знак за нас. Този дебат е важен, но той не се осъществи по същество, защото всички спориха за размера - лев, 11 лева, никой не изложи конкретно какво означава нормален живот на една партия”, коментира още Дариткова.

Тя коментира лаконично проекта за демонополизация на Националната здравноосигурителна каса, който официално ще бъде представен на 15 юли от здравния министър Кирил Ананиев. "Демонополизация, като ангажимент на това коалиционно управление, е записано в приоритетите на управлението. Смятам, че след като чуем това, което е изготвено като финално предложение на министерството, в резултат на почти половин година работа на работни групи, в които участват всички заинтересовани, ще може наистина да се мисли за реализация. Това ще стане след като на 15 юли видим презентацията на министъра на здравеопазването", каза шефът на парламентарната група на ГЕРБ.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика