Даниъл Дей-Луис - Обущарят с три „Оскара“-а

Милиони ценители на качественото кино бяха зарадвани от новината за потенциалното завръщане на един от най-великите актьори на нашето време Даниъл Дей-Луис, решил да се оттегли от киното преди седем години. Тази седмица той изненадващо се появи на официално събитие, за да връчи награда на режисьора Мартин Скорсезе и каза, че специално за него може да се върне за поне още един филм.

Скорсезе е снимал Дей-Луис в “Невинни години” и “Бандите на Ню Йорк”, където актьорът пресъздаде по изключителeн епичен начин образа на Бил “Касапина”. Даниъл Дей-Луис е единственият носител на три награди “Оскар” за главна мъжка роля, и то от времената, когато тази награда все пак значеше нещо и не се даваше на квотен принцип и с политическа цел.

Той е и най-мистериозният майстор в този бизнес, прикрит и потаен перфекционист, който снима рядко, а почти всеки филм с негово участие се превръщаше в събитие. Той никога не е търсил слава, винаги е избягвал медиите, а холивудската публичност очевидно му беше дошла в повече и затова преди седем години той изтъкна като причина за своето оттегляне желанието си да се фокусира върху семейния живот.

Даниъл Дей-Луис е на 66 години, има три деца и три професионални страсти - актьорската игра, дърводелството и правенето на обувки. Той е ексцентричен и извънредно талантлив. Израства в артистичното английско семейство на поет и актриса. Като млад се увлича едновременно по дърводелството и сцената. Талантът му да играе е забелязан и скоро той става един от най-перспективните млади актьори на британската театрална сцена. Много негови познати от онова време днес твърдят, че той още тогава е показал, че носи “нещо специално”.

От театъра Даниъл преминава в киното, където съдбата му е предначертала да остави исторически отпечатък. След няколко качествени роли той удря артистичния джакпот с “Левият ми крак” - екранизация по драматичната истинска история на писател и художник, покосен от парализа, който може да движи и контролира само левия си крак. При подготовката си за ролята Луис напълно се потапя в персонажа и не излиза от образ през цялото време на снимките. Той стои в инвалидна количка между дублите, а хора от екипа го пренасят от едно място на друго, хранят го със сламка и се отнасят с него като с истински инвалид.

Този принцип на тотално и маниакално потъване в роля рамкира забележителната кариера на Даниъл Дей-Луис. Той печели първия си “Оскар” за главна мъжка роля за играта си в “Левият ми крак”. Малко след това той играе в “Хамлет” в Лондонския театър и колабира от изтощение. Случката го кара да изостави театралната си кариера завинаги и той никога повече не се качва на сцена. За известно време през 90-те той се оттегля и от киното и отива в Италия да чиракува на известен майстор на обувки. Занаятът го очарова и той решава, че това е нещо, с което може да се занимава професионално, както по-рано, с обработката на дърво.

Все пак в края на 90-те Даниъл се завръща в киното, но става по-селективен от всякога и за последните 20 години участва в общо пет филма. Прави си паузи средно по четири-пет години между ролите. И за всяка се подготвя свирепо. За “Боксьорът” тренира месеци с професионалисти на ринга и става почти готов да се яви на истински мач. За “Последният мохикан” живее известно време като индианец, научава се да се храни и да оцелява сред дивата природа, започва сам да прави автентични индиански канута.

През цялото това време известността му расте, но той продължава да се крие от публичността. В средата на миналия век прави още една гениална роля в шедьовъра на Пол Томас Андерсън “Ще се лее кръв”. Епичното превъплъщение му носи втора награда “Оскар” за главна мъжка роля.

Когато Стивън Спилбърг му предлага да изиграе Линкълн в неговия едноименен биографичен президентски филм, Луис моли Спилбърг да му отпусне една година време за подготовка. Даниъл прочита близо 100 книги за Линкълн, влиза в образа и не излиза от него през цялото време на снимките. “Линкълн” му носи рекордния трети “Оскар” за главна мъжка роля.

Той вече е смятан за най-великия актьор на планетата, но ексцентричната му природа в крайна сметка надделява и това доведе до решението му да се откаже от актьорската професия след излизането на последния си филм - Phantom Thread. Все пак мнозина се надяват, че той ще си промени плановете и отново ще се завърне в киното.

 

Той се сля с образа на Бил „Касапина”

Работил съм с Даниъл по два филма - “Невинни години” и “Бандите на Ню Йорк”. В “Невинни години” той беше чудесен, но за “Бандите на Ню Йорк” наистина достави величествено изпълнение. Мога да определя играта му единствено като грандиозна. Той се сля с образа на Бил “Касапина” и не излезе от образ в нито един момент до приключване на работата по филма.

Мартин Скорсезе, режисьор

 

Никой не навлиза толкова дълбоко в образ

Помня работата си с Даниъл по драмата “В името на Отца”. Никой не навлиза толкова дълбоко в образ, както го прави той. Даниъл трябваше да изиграе затворник и за целта прекара страшно много време в изолация, подложи се на затворническа диета, отслабна с повече от 15 килограма. Измени се физически страшно много и това вдъхнови всички останали изпълнители да дадем още повече от себе си. Невероятно трудно е да си отдаден на работата по този начин, но аз мисля, че това е единственият начин за Даниъл.

Ема Томпсън, актриса

 

Не мога да се сетя за по-добър актьор от него

Даниъл е голямата работа на актьорската игра. Не мога да се сетя за някой по-добър от него. Още като малък го гледах в “Левият ми крак”, “Невинни години” и “Последният мохикан” и му се възхищавах. Той играе рядко, но когато го прави резултатът е нещо специално. В “Бандите на Ню Йорк” си партнирахме под режисурата на Мартин Скорсезе. Беше епично преживяване. Даниъл ще си остане Бил Касапина за огромна част от верните фенове и ценители на филма. Той направи най-добрия образ в “Бандите на Ню Йорк”.

Леонардо ди Каприо, актьор

Последната му роля беше преди седем години

Последният филм на Даниъл Дей-Луис “Невидима нишка” отново го събра с режисьора на шедьовъра “Ще се лее кръв” Пол Томас Андерсън. Действието в костюмната драма се развива в света на лондонската модна сцена от 50-те години и се фокусира върху безкомпромисен дизайнер, работещ за изисканото общество. Филмът излезе в края на 2017-а, а играта на Луис отново беше засипана с овации.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети