Даниъл Радклиф не общува с Дж. К. Роулинг

Двамата имат различни мнения за транссексуалните

Звездата от „Хари Потър“ Даниъл Радклиф в интервю за Atlantic коментира за първи път отношението си към Дж. К. Роулинг по повод конфликта с писателката. Актьорът заявява, че я уважава за създаването на вселената на фантастичния герой. „Очевидно Хари Потър нямаше да съществува без нея и в моя живот нищо нямаше да се развие така, както сега, но това не означава, че трябва вечно да си задължен на някого, когато избираш собствените си възгледи“, каза актьорът.

Той добави, че не е общувал с Роулинг през последните години. „Чувствам се много тъжен от цялата тази ситуация, защото си спомням човека, когото някога срещнах, времето, което прекарахме заедно, книгите, които тя написа, и вселената, която създаде, всичко това оказа огромно влияние върху мен.“

Конфликтът между Даниел Радклиф и Ема Уотсън с Джоан Роулинг възникна, след като писателката пусна поредица от туитове през 2020 г., които предизвикаха смут в обществото и пресата. От 2019 г. Роулинг е обект на критики заради вижданията си за трансджендър хората, включително от страна на почитателите си. През юни 2020 г. Радклиф, който играе в осемте филма от поредицата "Хари Потър", направи изявление през ЛГБТ организация за борба със самоубийствата на хора с различна сексуалност, в което заяви, че "трансджендър жените са жени и всяко различно твърдение руши идентичността и достойнството". Радклиф каза още, че Роулинг е "безспорно" отговорна за поведението си. През ноември 2022 г. Даниел обяви, че е срещал много трансдеца, идентифициращи се с Хари Потър.

В интервюто Радклиф каза също, че ако това е мнението на Джоан, то не съвпада с мнението на всички, свързани с франчайза. „Много хора намираха утеха в книгите и филмите за Хари Потър, когато се чувстваха отхвърлени от семейството си или живееха скрито.“ Той допълни, че това не е скандал между него и писателката лично, а сблъсък на мнения.

От своя страна Роулинг обяви, че няма да прости на актьорите, участващи в екранизацията на поредицата, написана от нея, дори ако се извинят, след като подкрепиха транссексуалните хора. Писателката критикува Даниъл Радклиф и Ема Уотсън за това, че използваха различни платформи, за да приветстват транссексуалните. Актьорите се обявиха в тяхна подкрепа, след като Роулинг се изказа срещу смяната на пола.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица