Дания, Чехия и Гърция разхлабват мерките (обзор)

Копенхаген отваря ясли и детски градини от 15 април

Прага разрешава спортове на открито

Атина затяга блокадите по Великден

След Австрия, която съобщи в понеделник, че планира постепенно премахване на ограниченията, наложени заради коронавируса, същата стъпка обявиха и Дания, Чехия и Гърция. Като подчертаха, че разхлабването на блокадите ще се случва плавно и при условие, че продължи забавянето в разпространението на COVID-19.

Датската премиерка Мете Фредриксен заяви, че от 15 април в страната ще подновят работя яслите и детските градини и в учебните стаи ще се върнат учениците от първи до пети клас. Фредриксен посочи, че това ще е „първата предпазлива фаза” на връщането на държавата към нормално функциониране, но предупреди сънародниците си да се подготвят за факта, че част от наложените ограничения ще останат в сила в продължение на месеци. По последни данни в Дания са регистрирани към 4700 случая на коронавируса и почти 200 починали от инфекцията.

Чехия пък планира от четвъртък да започне отварянето на повече магазини, като такива за продажба на строителни и канцеларски материали, а също и на спортни съоръжения на открито, на които не се събират много хора, например тенис кортове, съобщи министърът на здравеопазването Адам Войтех. Той подчерта, че строгите ограничения, като тези за затварянето на държавни граници, училища, ресторанти, не могат да останат в сила месеци наред. А министърът на вътрешните работи Ян Хамачек допълни, че забраната за напускане на територията на Чехия може да бъде смекчена след Великден. Заразените в страната са над 4800, а смъртните случаи - 80. През последните няколко дни броят на новите инфектирани е не повече от 10.

Гърция също се готви за постепенно разхлабване на ограниченията. Първият етап предвижда отварянето на 2 май на затворени в момента магазини (но не и моловете). След първите две седмици на май, ако епидемиологичната обстановка го позволява, може да заработят отново училища и детски градини. Последни ще отворят барове, кафенета, ресторанти, фитнес центрове, вероятно към края на май. За да се постигнат условията за разхлабване на мерките обаче през април те ще бъдат силно затегнати, включително за великденските празници.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа