ДАНС имали данни от чужди служби преди да сезират прокуратурата за Nexo

Постъпила информация за осъществени съмнителни разходи на български граждани от българска финансова институция срещу пране на пари стои в основата на разследването срещу Nexo. Това съобщи шефът на ДАНС Пламен Тончев пред временна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства относно дейността на NEXO и NEXO CAPITAL.

Преди сезирането на прокуратурата, ДАНС са имали данни от чужди служби относно Nexo. “Тези данни потвърдиха нашите съмнения, че има неправомерни финансови операции и пране на пари“, каза лаконично той с уточнението, че не може да предостави цялата информация, с която разполага поради течащо разследване.

„Осъществени са редица действия за установяване на произхода на средствата за тези съмнителни финансови операции, както и физическите и юридическите лица, участващи в тях. Установено е, че Nexo осъществява дейност включително в държави-офшорни зони“, коментира той.

Тончев обясни, че прокуратурата е информирана след установяване, анализиране и обобщаване на информацията.

Пламен Тончев беше попитан конкретно дали са били проверени свързани лица и конкретно бившата Мис България Ваня Пенева, жена на съоснователя на Nexo Антони Тренчев.

„Извършена е проверка на свързаните лица“, отговори лаконично шефът на ДАНС. Непотвърдената информация за Пенева гласи, че е купувала и продавала имоти за милиони в България и Дубай.

По-рано обаче той коментира:

„Придобита е банкова информация, имаща отношение към лицата и фирмите, осъществили съмнителни финансови операции. От анализа и извлеченията от банковите сметки са установени генерирани кредитни и дебитни обороти в особено големи размери и преводи между банкови сметки. Голяма част от средствата впоследствие са прехвърлени към друга фирма, свързана с физическо лице в управлението на Nexo. След което са закупени множество имоти, включително в полза на трети лица на значителна стойност. Установени са такива имоти, които са бизнес сгради в град София и в туристически дестинации в България“, каза той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право