Задържаха четирима заподозрени за нападението над момче в столичен автобус

550 млрд. долара са вложени в бизнес имоти

Турция купува третия си сондажен кораб от Великобритания

Трус от 4,4 по Рихтер в Калабрия

Кухнята влиза в хола на българина Все по-малко софиянци търсят отделно помещение за готвене

14-дневна изолация и наблюдение за всички, пристигнали от Китай в област Сливен

Nasimo отваря прозореца към детството За първи път: Графити изложба в Националната художествена галерия

Полицията в Германия: Шофьорът във Фолкмарзен е врязал умишлено колата си в карнавалното шествие

Медицинските маски свършиха, минаваме на самоделки Заради паниката няма доставки в аптеките

Спират полети от и до Милано Туроператори връщат пари за предплатени екскурзии

Кога ни се полага работно облекло?

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 25 февруари 2020

Ген. Мутафчийски: Всеки ден ще има брифинг във ВМА за коронавируса

Хибридно гласуване предлага ГЕРБ

Харви Уайнстийн е признат за виновен за сексуално посегателство Грозят го до 25 години затвор

ДАНС, полиция и РИОСВ не откриха нарушения в „Топлофикация“ – Сливен

Изп. директор Павлин Костов. На една от снимките показва какво представлява RDF и биомасата, които се използват в пещта за изгаряне /в найлоновите торбички – б.а./

ДАНС, икономическата полиция и инспекторите от РИОСВ са приключили проверката си в „Топлофикация“ – Сливен относно инсталацията за изгаряне на RDF и биомаса, която работи на територията на дружеството. Проверката бе разпоредена от Главния прокурор, а целта й бе да установи дали има нарушения на законодателството. Нарушения не бяха открити, съобщи изп. директор инж. Павлин Костов.

Пещта за изгаряне е нова, инвестицията възлиза на над 2 млн.лева и в нея не се изгаря въглищен прах, подчерта Костов в отговор на разпространени непроверени твърдения от „зелени“ организации. RDF-ът, с който се работи, не е вносен, а е доставен от сепариращата инсталация на регионалното депо в ямболското село Хаджи Димитрово, където се събират отпадъците на Сливен и още четири общини. Модифицираното гориво представлява 3-4 процента от общото количество на горивата, които се изгарят в инсталацията – слама, слънчогледови и оризови шлюпки. Опасност от замърсяване с диоксини и фурани няма, подчерта още изп.директор. „Температурите, при които ние изгаряме RDF, варират между 900 и 1 100 градуса. Няма изпускане на подобни газове в атмосферата. Нормативите изискват при изгаряне на RDF газовете да престояват 2 секунди при температури над 850 градуса. При нас престояват 5 секунди, при температури над 1000 градуса“, обясни още инж.Костов. Пепел почти няма. При дневно количество от 15-20 тона, пепелта е не повече от 150 кг. Тя се предава на специализирана фирма, с която „Топлофикация“ е сключила договор. Дружеството използва за производствените си нужди т.нар.техническа вода, а не питейна, която си доставя от мрежата на „Напоителни системи“.

През миналата година „Топлофикация“ – Сливен е била обект на повече от 15 проверки, извършени от РИОСВ и полицията. Нарушения не са открити. Заради нарастналия обществен интерес дружеството отваря вратите си на 24 януари, петък, за всеки гражданин, представители на екологични организации, на местната власт, за да ги запознае с работата на инсталацията и да отговори на всички въпроси, които вълнуват хората.

Към момента „Топлофикация“ има 14 000 абоната и работи на ръба на производствените си мощности заради наплива на клиентите през последните десетина години. В близкото минало ТЕЦ-ът бе във фактически фалит с по-малко от 2000 абонати. Интересът бе възвърнат с програми за работа с лоялните клиенти, в резултат на което парното отопление остава най-евтино и е предпочитано от сливенци.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.