ДАНС, полиция и РИОСВ не откриха нарушения в „Топлофикация“ – Сливен

Изп. директор Павлин Костов. На една от снимките показва какво представлява RDF и биомасата, които се използват в пещта за изгаряне /в найлоновите торбички - б.а./

ДАНС, икономическата полиция и инспекторите от РИОСВ са приключили проверката си в „Топлофикация“ – Сливен относно инсталацията за изгаряне на RDF и биомаса, която работи на територията на дружеството. Проверката бе разпоредена от Главния прокурор, а целта й бе да установи дали има нарушения на законодателството. Нарушения не бяха открити, съобщи изп. директор инж. Павлин Костов.

Пещта за изгаряне е нова, инвестицията възлиза на над 2 млн.лева и в нея не се изгаря въглищен прах, подчерта Костов в отговор на разпространени непроверени твърдения от „зелени“ организации. RDF-ът, с който се работи, не е вносен, а е доставен от сепариращата инсталация на регионалното депо в ямболското село Хаджи Димитрово, където се събират отпадъците на Сливен и още четири общини. Модифицираното гориво представлява 3-4 процента от общото количество на горивата, които се изгарят в инсталацията – слама, слънчогледови и оризови шлюпки. Опасност от замърсяване с диоксини и фурани няма, подчерта още изп.директор. „Температурите, при които ние изгаряме RDF, варират между 900 и 1 100 градуса. Няма изпускане на подобни газове в атмосферата. Нормативите изискват при изгаряне на RDF газовете да престояват 2 секунди при температури над 850 градуса. При нас престояват 5 секунди, при температури над 1000 градуса“, обясни още инж.Костов. Пепел почти няма. При дневно количество от 15-20 тона, пепелта е не повече от 150 кг. Тя се предава на специализирана фирма, с която „Топлофикация“ е сключила договор. Дружеството използва за производствените си нужди т.нар.техническа вода, а не питейна, която си доставя от мрежата на „Напоителни системи“.

През миналата година „Топлофикация“ – Сливен е била обект на повече от 15 проверки, извършени от РИОСВ и полицията. Нарушения не са открити. Заради нарастналия обществен интерес дружеството отваря вратите си на 24 януари, петък, за всеки гражданин, представители на екологични организации, на местната власт, за да ги запознае с работата на инсталацията и да отговори на всички въпроси, които вълнуват хората.

Към момента „Топлофикация“ има 14 000 абоната и работи на ръба на производствените си мощности заради наплива на клиентите през последните десетина години. В близкото минало ТЕЦ-ът бе във фактически фалит с по-малко от 2000 абонати. Интересът бе възвърнат с програми за работа с лоялните клиенти, в резултат на което парното отопление остава най-евтино и е предпочитано от сливенци.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право