Даренията за ПП и ДБ - от NEXO до сянката на Gemcorp

„Демократична България“ си призна - 15 служители на разследваната за пране на пари криптопирамида са ги спонсорирали

NEXO реално е платило на близо 90% кампанията на ДБ през есента на 2022 г.

От криптопирамидата NEXO до хора, над които е надвиснала сянката на станалата скандално известна у нас Gemcorp се простират даренията за ПП и ДБ от последните два избора за Народно събрание. Това показва справката в единния регистър по Изборния кодекс, поддържан от Сметната палата. Той е и единствената централизирана и напълно поддържана база данни с даренията, които играчите на политическата сцена са получили по време на изборните си кампании. Уточнението е важно, защото разкрива лицемерното отношение и на ПП, и на „Демократична България“ към прозрачността, развявана иначе като знаме от двете формации. Докато повтарят мантрата за пълна публичност при действията си, те се възползват от статута си на коалиции и през вратичка в Изборния кодекс избягват декларирането на спонсорствата, получени от тях в качеството им на предизборни коалиции. По закон поддържането на публични регистри на дарителите на интернет страниците на политическите играчи е задължително, но само за партиите. На съюзите е позволено да се отчитат само пред Сметната палата. Така средствата, дарени за „Продължаваме промяната“ и ДБ са неоткриваеми, като детайли и с имена на конкретните спонсори и в сайта promeni.eu (интернет страницата на коалицията ПП), и в този на „Демократична България“ democrati.bg.

Но да се върнем на самите дарители, които всъщност показват лобистката мрежа, разпъната от олигархията у нас в лицето на управлявания от енергийния бос и медиен монополист Иво Прокопиев кръг „Капитал“ в политиката и бизнеса.

Късно вечерта във вторник, след поредица разобличаващи публикации, от „Демократична България“ си признаха, че са получавали огромни финансови инжекции от разследваната за измами на вложители, пране на пари и нарушаване на санкциите срещу Русия криптопирамида NEXO. По твърденията на самата формация, те са дошли от 15 служители на криптобанката. Имената на служителите не са дадени, конкретните суми също, но благодарение на регистъра на Сметната палата тези детайли са известни за 12 от лицата. Така 179 993 лева от всички 221 бона дарения, получени от ДБ по време на кампанията за последния парламентарен вот на 2 октомври 2022 г. са дошли от 9 души от NEXO, като повечето транзакции са в един и същи ден и за едни и същи по размер суми, което показва доста дирижирана кампания. Конкретните благотворители на ДБ са Стелла Златарева (PR мениджър на криптобанката) - 20 000 лева, Габриела Дашева (офис мениджър) - 20 000 лева, Деница Димитрова (специалист продуктов маркетинг) - 20 000 лева, Дияна Калъчева (мениджър вътрешни комуникации и култура), Йордан Шанов (специалист директен маркетинг) - 20 000 лева, Михаил Калотов (дигитален маркетинг) - 20 000 лева, Тоня Зафирова (пърформънс маркетинг) - 20 000 лева, Виктор Сърку (специалист по маркетинг) - 19 994 лева и Любчо Костадинов (директор на маркетинга) - 19 999 лева. По време на кампанията за предния парламентарен вот на 14 ноември 2021 г., освен че три от тези лица - Златарева, Дашева и Сърку, отново са се отчели с по 20 000 лева, същата сума са превели и още три - Валентина Танева (ивент мениджър), Елеонор Топалова (мениджър) и Георги Манолов (специалист по бизнес развитие).

Тъй като елементарните сметки показват, че NEXO реално е платило на близо 90% кампанията на ДБ през есента на 2022 г., от „Демократична България“ се опитаха да замажат положението и да занижат процента, като дадоха даренията от служители на криптопирамидата за цялата календарна минала година. От сумата се разбира, че през 2022 г. е имало още едно спонсорство NEXО от 20 000 лева, за което не става ясно кога и от кого точно е било преведено. За календарната 2021 г. пък извън вече описаните дарения на обща стойност 120 000 лева от служители на NEXO за кампанията за ноемврийския вот, е имало още 79 000 лева, дошли от разследваната криптопирамида. Наложено процентно спрямо всички суми, получени като дарения от ДБ за последните две календарни години (а не само за изборните кампании), от формацията посочват, че спонсорствата от NEXO били в размер на 10,52%. Като оставим настрана дребните опити за манипулация със статистика от страна на формацията, ноторно известна като един от проводниците на интересите на свързания и с NEXO олигарх Иво Прокопиев, няма как да се отбележи, че от ДБ сами признават, че криптопирамидата е сред най-крупните и постоянни техни спонсори. Самопризнание, което безспорно ще облекчи работата на предложената от ГЕРБ временна парламентарна комисия за разследване на скандала NEXO. Комисия, която от ДБ твърдят, че ще подкрепят. Вероятно с надеждата, че ако третият мандат за съставяне на правителство не бъде реализиран, въпросното звено реално няма да има време, за да работи. Ако обаче все пак получи такъв шанс, временната комисия е добре да се занимае не само с даренията от страна на NEXO, но и с тези от други будещи съмнения и овъртолени в скандални връзки спонсорства, които се откриват в списъците на другото политическо прокси на Иво Прокопиев - „ПП“.

Въпреки краткото си, но опустошително за държавата пребиваване във властта, се оказва, че от „Продължаваме промяната“ също вече имат устойчиви спонсори. И те далеч не се ограничават до редиците на вече излезлите наяве дарения от щедро промотирани от изданията на кръга „Капитал“ лица от софтуерния свят. Като 350 000 лева за кампанията на ПП по изборите на 14 ноември 2021 г. и 2 октомври 2022 г. от страна на съдружниците в компанията SiteGround Иво Ценов и Тенко Николов (последният впрочем е превел общо 230 000 лева и към ДБ). Примерите като тези са поне дузина, но един от тях е особено знаков.

С по 10 000 лева (общо 20 000 лева за двете кампании) като дарител на ПП се е отчело лице на име Васил Николаев Чакъров. Спонсорствата са съответно от 20 октомври 2021 г. и от 1 септември 2022 г. и може и да звучат скромно на фона на по-горните суми, но са не по-малко съмнителни. Още повече, че в бизнесмрежите и регистрите се откриват само два профила с това име, които дори не е задължително да са различни лица.

Първият е на дългогодишният инвестиционен банкер Васил Чакъров. Настоящ директор „инвестиции“ на AG Capital, Чакъров е с мастита биография не другаде, а в Gemcorp - станалата скандално известна у нас корпорация заради меморандума за 1 млрд., сключен с нея тихомълком от кабинета на лидера на ПП Кирил Петков. Меморандумът беше отменен, след като избухна скандал, че финансирането на Gemcorp е било свързано с приближения до Владимир Путин руски олигарх Алберт Авдолян. Според бизнесмрежата LinkedIn от 2015 г. до 2018 г. Чакъров е бил съветник в Gemcorp, а от 2019 г. до 2020 г. е отговарял за инвестициите в корпорацията. Още по-любопитен е друг момент от биографията му - от 2013 г. до 2014 г. той е бил изпълнителен директор на руската „Газпромбанк“.

Пак руска връзка се открива и при единственото лице на име Васил Николаев Чакъров, което се открива в регистъра за фирмено разузнаване ДАКСИ и е на човек, който от 2017 г. до 2019 г. е бил в борда на директорите на свързаните фирми „Винпром Свищов“ и „Юнивърсал Българиан Инвестмънтс“. Влизането му там съвпада със смяната на собствеността на винпрома и поемането на управлението му от страна на живеещият в Швейцария бизнесмен Георги Василев, когото журналистически разследвания обвързват с забегналия в Сърбия, след като източи и фалира КТБ, банкер Цветан Василев.

Ген. Атанасов: Няма причина да върнем парите

ДБ няма никакво намерение да върне даренията от страна на NEXO въпреки разследването срещу криптопирамидата за пране на пари. Това стана ясно от интервю на NOVA на лидера на ДСБ и съпредседател на ДБ ген. Атанас Атанасов. Той се възползва от факта, че отговорник за сметките на “Демократична България” е коалиционният му партньор “Да, България” и прехвърли към партията на Христо Иванов топката. В същото време обаче заяви: “Колегите от “Да, България” трябва да решат дали да върнат парите от даренията от служители на NEXO, но към момента няма основания за това”. “Не съм наясно с детайлите и никога не съм обичал да се занимавам с пари. В нашата коалиция е регламентирано кой с какво отговаря. Но трябва да се даде политическа оценка на случващото се, защото тук въпросът не е в дарителите. В тази предизборна кампания няма да е само темата NEXO. Ще има и Gemcrop”, заяви Атанасов, според когото - въпреки че сигналите за аферата NEXO са дошли от чужди служби, тя била “прокурорско-герберска уйдурма”. А въпреки съмнителните данни за спонсорствата, вадещи наяве цяла задкулисна мрежа, разпъната от един олигархичен кръг, историята била “компромат, почиващ на обективни данни”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Разследване