Даяна Ханджиева: В момента съм сама

Изпатих си от връзки с неподходящи мъже, признава звездата от сериала „Скъпи наследници"

- Даяна, определят те като безспорното откритие на този тв сезон. Това плаши ли те?

- Защо да ме плаши? Радвам се, щастлива съм, че ме определят така. Разбира се, чувствам се отговорна да оправдая високата оценка.

- Как спечели ролята на Катерина?

- Явих се на кастинг, срещу мен седеше Мая Бежанска, тя ми подаваше репликите, беше много мила, но аз се спекох, защото все пак това е Мая Бежанска. Не мина по начина, по който очаквах - забравих някои части от текста, не направих това, което си бях намислила. Казах си, че нямам шанс и след седмица заминах в Щатите на студентска бригада, както всяко лято, в град Кейп Код, Масачузетс. Исках да съм финансово независима от родителите си, да видя дали мога сама да се справям с живота. Докато бях в Щатите, кастинг режисьорът няколко пъти ме попита дали, ако случайно ме изберат за сериала, бих се върнала. Казах, че ще се върна. В един момент ми се обади продуцентът и каза до една седмица да съм се прибрала в България.

С много от актьорите стават близки

- Помниш ли нощта преди първия снимачен ден?

- Нощта не, но помня първото си появяване на снимачната площадка. Бях много объркана, не знаех при кого да отида и какво да направя. Заведоха ме при Любомир Ковачев, който играе приятеля ми Румен в сериала. Имах чувството, че все едно ме познава отпреди това, така се държеше с мен. Започнахме веднага да си говорим като дългогодишни приятели. Отпуснах се. Впоследствие и другите актьори ме допуснаха близо до себе си, което ме успокои.

- Личи си, че харесваш героинята си Катерина. С какво ти е близка?

- В отделни моменти се държа абсолютно по същия начин като нея. Понякога съм пестелива на емоции и усмивки, друг път, когато съм сред близки или усещам хората по-добре и се чувствам по на място, мога да съм абсолютната й противоположост – дива и шумна.

- С кои от актьорите си най-близка днес?

- Щастлива съм, че с много от тях станахме близки и мога да им се обадя просто така, да се видим. Най-близка съм със Стефания Кочева, която играе Зорица. Към Ивана Папазова все още се обръщам с „мамо" като в сериала.

- Когато приключиха снимките и се прибра в София, почувства ли празнота?

- Определено. След като година и половина графикът ми беше разчертан максимално, знаех, че сутрин ставам, отивам на работа, където ще се видя с определени хора, ще правя това, което обичам. Когато всичко приключи, ти липсва построеният до момента начин на живот.

Избират я за дубльор на Селена Гомес

- На 18 години си имала опасни каскадьорски приключения със звездата Селена Гомес...

- Случи се в края на 2011 г., когато в България снимаха американската продукция Getaway. Попаднах случайно там. Явно съм отговаряла на визията на продуцентите и режисьорите за главната актриса и ме избраха да съм неин дубльор в опасните сцени. Интересното е, че първо избраха дубльорката, тоест мен, преди самата актриса. Впоследствие се оказа, че ще е Селена Гомес. Тя дойде в България, запознахме се с нея и с другия актьор в главната роля – Итън Хоук. Много близки си станахме и с една холивудска звезда от по-старото поколение – Брус Пейн, който ми помагаше за кастинги. По-голямата част от действието се развива в един автомобил и каскадите бяха опасни маневри. Бях на пасажерското място, където трябваше да е актрисата, а шофираше опитен каскадьор, американец. Минавахме през НДК, бутахме всякакви специално поставени реквизити и декори, слизахме по стълби. Беше много екстремно. Бях каскадьор преди да стана актриса. Явно съм тръгнала по стъпките на Яна Маринова (смее се).

- Театралната сцена привлича ли те?

- Хем ме привлича, хем не се чувствам готова за нея, а и за сцената е нужно академично образование.

- За твое успокоение, много от най-успешните холивудски актьори не са завършили театрални академии.

- Хората си мислят, че никога не съм се занимавала с актьорско майсторство и съм кацнала отнякъде. Не е така, не съм абсолютно боса. Седем години преди „Скъпи наследници" смених доста школи по актьорско майсторство. Учих в МОНТФИЗ, в класа на Диян Мачев и Елена Кънева. Те запалиха искрата в мен и след това продължих в „Дефисто", в „Училище за таланти" на Даниел Ангелов. Малко ми е късно да влизам в НАТФИЗ, пък и сериалът ми е един огромен учител.

Мариела Гемишева:

Срещаме все по-малко елегантни хора по улиците

Младите нямат опит в официално обличане и затова трябва да се обръщат задължително към професионалисти, съветва модната дизайнерка

- Г-жо Гемишева, започват абитуриентските балове. Какви са модните тенденции тази година? Какво е актуално като цветове, материи, аксесоари?

- Винаги препоръчвам цветове (никога черно) в различни варианти на коприната с форми и конструкции, подходящи за съответното тяло, подчинени на темперамента на съответната младата дама. И една моя важна реплика към абитуриентите - тъй като нямат опит в т.нар. официално обличане, нека се обръщат задължително към професионални модни дизайнери и стилисти. Така ще избегнат всички нелепости, с които се “забавляваме” всяка година!

- Вие сте автор на много тоалети за абитуриенти. Кой обаче е тоалетът, който никога няма да забравите - нещо ексцентрично и нестандартно, което е трябвало да ушиете?

- Един от най-интересните абитуриентски тоалети, които направих с огромно удоволствие за млада дама, е доста смела интерпретация на мъжки костюм в стил „денди“ в дамска версия, разбира се. Но тук момичето знаеше какво иска. Естествено, съобразихме правилно и всички аксесоари, които обикновено се пренебрегват. В този аутфит присъстваха освен твърде ексцентрични обувки в бяло, така висок черен цилиндър с блясък. В този смисъл една препоръка: нека се инвестира по-сериозно в бельо и обувки. Комфортът на тялото изключително много зависи от тях.

- Кичозни тоалети с камъни и пайети, гърди и интимности на показ - все още ли са хит сред завършващите гимназия момичета?

- Просто са много млади и си въобразяват, че това ще ги направи забележими, а резулатът обикновено е забележимо отчайващ.

- Защо спортният начин на обличане навлиза все повече в модата?

- Начинът и динамиката на съвременния градския (космополитен) живот налага преди всичко прагматизъм и функция, особено в облеклото.

- Умеят ли да се обличат модерно младите хора днес?

- Може би малко по-добре от преди години. Днес изборът на облекло за тинейджъри е доста по-голям, но младите хора се влияят много от заобикалящия ги свят и обикновено изглеждат “униформени”. Редки са случаите с различно, идивидуално, визуално присъствие. Просто не са разполагали с време да открият себе си.

- Приемат ли съветите ви при избора на тоалет?

- Работя само за клиенти, които приемат авторските ми предложения. На останалите препоръчвам други варианти.

- Кое е по-важно – удобството или външният вид?

- В днешно време удобството. Поради тази причина срещаме все по-малко елегантни хора по улиците. Разбира се, удобната ежедневна дреха също може да бъде елегантна и атрактивна, но това го умеят твърде малко хора.

- Какъв е профилът на идеалния клиент – този, който има изисквания, или този, който дава пълна свобода?

- Този, който познава себе си и знае какво иска. За такива, повярвайте ми, се работи с огромно удоволствие, дори и облеклата да са сложни и трудни за конструиране и да изискват много повече време за изработка.

- Има ли българката култура за мода? Оценява ли се трудът ви?

- На този въпрос обикновено отказвам да отговарям, но все пак хората със стил и вкус са рядкост по цял свят. Просто има по–добре възпитани или по–умни, които използват редовно съветите на дизайнери и стилисти.

- Каква трябва да е съвременната жена, според вас, по отношение на модата?

- Себе си, което означава да умее да селектира от толкова много избор на модни трендове, визии и продукти напоследък това, което е подходящо за самата нея.

- С какво ще бъде запомнено вашето присъствие в българската мода?

- Рано ми е да анализирам, а мисля, че това е работа на модните критици и анализатори, но със сигурност можете да очаквате от мен още много провокативни модни проекти.

- С какво е различна българската мода?

- Модата е космополитен феномен и за мен е изключително погрешно тя да се анализира като локално понятие.

- Как се промени мода през годините?

- Напоследък изключително динамична и комерсиална, но това е и един от основните й смисли. Все с пак модата е индустрия.

- Вие сте носител на наградата „Златна игла”. Кои са качествата, които трябва да притежава според вас един моден дизайнер, за да стане носител на тази награда?

- Носител съм на три златни игли на Академията на българската мода, и то в различни категории: авангардна мода, експериментална мода и Дизайнер на годината 2017. Опитът ми доказва следните качества: талант, работоспособност, смелост и отговорност да споделяш работата си публично.

* Малина Гаджева – учителката на богатите в Ориндж Каунти

Талантливата дама създава българско училище и преподава на деца от най-тузарския квартал на Щатите

* Емануела предложи брак на гаджето си

* Кралската сватба на живо в на „На кафе"

* Анелия напомпа бърни

* Крум Савов имал тежко детство

ТЕЗИ И ДРУГИ ЧЕТИВА - В "ЖЪЛТ ТРУД" ОТ 16 МАЙ

Коментари

Задължително поле