Да аплодираш екзекутора си

Трудно може да се намери нещо по-болезнено за фен, който види как съперник го „екзекутира“ с хеттрик. Нормалната човешка реакция изстрелва ругатни от сърце до девето коляно. Рядко, много рядко героят може да се похвали с аплодисменти от чуждата агитка. И това е запазено право само за най-великите. Естествено, български стадион не е бил арена на такъв магически момент. Просто у нас страстите стигат само до... ругатнята.

В неделя вечер стадион „Бенито Вилямарин“ ахна в захлас. Не от играта на своя „Бетис“. А от шоуто на Лионел Меси. Три гола за историята и шампионско 4:1 за „Барселона“. Севилската публика стана на крака и започна да ръкопляска на фамозния аржентинец. С основание – Меси направи неща, които никой друг на планетата не е можел и не може. „Благодаря на всички фенове на „Бетис“, трогнат съм“, каза Лео. „Ние всички сме щастливци, че живеем в ерата на Меси и имаме шанс да го гледаме на живо – добави треньорът му Ернесто Валверде. - Напълно разбирам реакцията на феновете.“

Меси обаче не е изключение. Два пъти в историята стадион „Сантяго Бернабеу“ е избухвал в аплаузи, когато футболист на „Барселона“ е правил нещо необикновено. За първи път това стана в далечния сезон 1982/83 в мач за кралската купа. Диего Марадона, един от най-великите в историята, вкара гол, от който дори „белите“ се възхитиха. Мачът завърши 2:2. Вторият каталунски идол с подобно признание от „Бернабеу“ е бразилецът Роналдиньо. Когато Меси прохождаше, къдравият нападател бе голямата звезда. Роналдиньо вкара два гола за 3:0, като при единия взе топката почти от центъра на терена. Телевизионните камери уловиха баща и син с фланелки на „Реал“, които бурно ръкопляскаха.

Меси има още един случай подобен на севилския. Аплодисменти получи от феновете на „Атлетико“, които не можеха да не се насладят на хеттрик на гения за 1:3 в тяхна вреда. Но отдадоха заслуженото. Още два пъти футболисти на „Барселона“ са получавали този неписан приз. Андрес Иниеста е велик халф. Но не бе аплодиран заради играта си при 5:1 в каталунското дерби на терена на „Еспаньол“. Когато вкара гол, героят на Испания от Мондиал 2010 посвети попадението на Даниел Карке. Малко преди двубоя капитанът на „Еспаньол“ внезапно издъхна. А феновете благодариха на Иниеста за жеста. Шави е третият лъч от триъгълника на новия „дриймтим“ на „Барса“, окичил се с чужда любов. Той я получи от баските. Феновете на „Атлетик“ (Билбао) го изпратиха с аплодисменти при 2:5.

Евродербито „Реал“ - „Ювентус“ два пъти е било част от този толкова паметен миг. Първи бяха „белите“ от Мадрид. Вече на 34 години Алесандро дел Пиеро дойде на „Бернабеу“ и вкара два пъти за 2:0 в Шампионската лига през 2009 година. Трибуните отвърнаха с одобрителни скандирания. Преди година торинчани върнаха жеста. Кристиано Роналдо, тогава все още в „Реал“, заби рядко виждана задна ножица за 3:0. Първи започна да ръкопляска великият вратар Джанлуиджи Буфон.

Феновете на „Реал“ демонстрираха джентълменство и в още един случай. Когато „Рома“ гостува през 2016 година в Шампионската лига, вече бе ясно – Франческо Тоти слага край на кариерата си. „Реал“ очаквано победи с 2:0, но привържениците на „Бернабеу“ отдадоха почит към Принца на Рим, който няколко пъти отказа да стане един от тях. Веднъж верен, завинаги верен. Това бе мотото на Тоти.

Англичаните се смятат за най-големите джентълмени във футбол. Традиционно дори контузил се играч на съперника е изпращан с аплодисменти от трибуните, но това е неписано правило. И не зависи от имена. Само веднъж в голям двубой английски фенове са ставали на крака за човек, който е убил мечтата им. Роналдо, бразилеца с прякор Феномена, направи хеттрик на „Олд Трафорд“. „Реал“ падна с 3:4 от „Манчестър Юнайтед“ в Шампионската лига, но продължи напред. А феновете на „червените дяволи“ бяха щастливи, че са видели един от най-великите мачове на Рони.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят